У Києві почала розвалюватися резиденція Януковича. Знаменитий Будинок з химерами втрачає персонажів

Четвер, 29 квітня 2010, 19:22
У Києві знаменитий Будинок з химерами почав розвалюватися. Зокрема, залишився майже без голови так званий “Крокодил бажань”. Серйозні тріщини розітнули скульптуру навпіл, в декількох місцях вона вже розсипалася. Перелік пам'ятників, які потребують термінової реставрації продовжують "Засновники Києва" та інші давні культурні пам'ятки.
У Києві почала розвалюватися резиденція Януковича. Знаменитий Будинок з химерами втрачає персонажів

Цього року дітищу архітектора Городецького виповнюється 107 років і зараз в ньому розташована офіційна резиденція Президента.

Журналісти видання звернулися по допомогу в міське Головне управління охорони культурної спадщини. Там ще не чули про те, що трапилося.

“Про те, що фігура крокодила руйнується, я ще не знаю. Обов’язково піду і подивлюся. Шість років тому ми проводили реконструкцію всіх фігур. Але будівля перебуває на балансі ДУСі (Державного управління справами), тому саме вони повинні стежити за станом скульптур”, – розповів начальник Головного управління Руслан Кухаренко.

Як відомо, із крокодилом пов'язане одне з повір'їв: кажуть, якщо на нього подивитися і загадати бажання, то воно обов'язково збудеться.

Перелік пам'ятників, які потребують термінової реставрації можна продовжити, оскільки пам'ятник Богдану Хмельницькому, що на Софійській площі втратив пера з шапки через те, що прогнив болт, який їх утримував.

Ледь тримається монумент Святого Володимира. Через зсуви на пагорбі, на якому він розташований, під фундаментом просідає ґрунт.

До сьогодні, "Засновники Києва" валяються, як металобрухт на комбінаті "Художник".  Міська влада проводить реконструкцію пам'ятника в режимі таємності.

Мідні скульптури засновників Києва Щека і Хорива звалено, наче купу металобрухту, в подвір'ї київського творчо-виробничого комбінату "Художник". Підприємство підпорядковане Національній спілці художників України і розташоване нa вул. Васильківська, 32.

 

Міська влада з незрозумілих причин проводить реконструкцію пам'ятника в режимі таємності. Пресу на територію комбінату "Художник" не пускають. Керівництво підприємства відмовляється від контактів з журналістами. 

"Директор в довгостроковому відряджені, головний інженер у відпустці. Без дозволу керівництва вхід до нас заборонено", - повідомила репортеру Gazeta.ua на прохідній комбінату секретарка, що назвалась Ніною Станіславівною. Своє прізвище ця посадова особа назвати відмовилась.

Охоронець на в'їзних воротах підприємства запевнив, що рештки скульптур до них не привозили. Однак його інформація виявилась хибною. Працівники приватних структур, що орендують приміщення в адміністративній будівлі комбінату, передали нашому виданню фотографії подвір'я підприємства. На них чітко видно поламані фігури Щека і Хорива, привезені з Старонаводницького парку столиці

Обидва брати лежать в сніговому заметі в кутку двору. В одного відламана права нога. Другого привезли з чималим шматком човна на чоботях. Металева арматура, якою скульптури були прикріплені до човна, проіржавілі наскрізь.

У столиці почав руйнуватися пам'ятник Самсону, встановлений на Контрактовій площі.

Міські мешканці тільки головами похитують, а іноземні гості поспішають сфотографуватися поруч з визначною пам'яткою.

Найбільше постраждав цегляний бортик фонтана - від нього постійно відвалюються нові шматки, які так і залишаються лежати поруч з фонтаном.

Молоді кияни жалкують, що їхній улюблений пам'ятник може зникнути.

За словами начальника управління охорони пам'ятників історії, культури й історичного середовища столиці Руслана Кухаренка, пам'ятник не витримав впливу зими.

"Перепади температури сильні, страждають не тільки дороги. Сам фонтан перебуває на балансі в Подільської райдержадміністрації.", - сказав він.
 

comments powered by HyperComments