Кров мамонтів мала властивості антифризу

Вівторок, 4 травня 2010, 14:30
Група міжнародних учених встановила, що кров мамонтів мала властивості природного антифризу. Навіть при дуже низьких температурах їхні гігантські тіла забезпечувалися киснем, оскільки кров у мамонтів мала унікальні властивості і не замерзала.
Кров мамонтів мала властивості антифризу

Журнал Nature Genetics повідомляє, що вчені дійшли таких висновків після того, як відновили білки крові шерстистого мамонта - вимерлого виду з сімейства слонових.

Цей білок крові, більш відомий у побуті як гемоглобін, знаходиться в червоних кров'яних клітинах, де він зв'язує і переносить молекули кисню, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Учені встановили, що мамонти володіли генетичними адаптаційними можливостями, завдяки яким їхній гемоглобін вивільняв молекули кисню навіть при низьких температурах. Зазвичай, при дуже низьких температурах гемоглобін втрачає цю здатність.

Учені простежили властивості генів гемоглобіну в ДНК трьох сибірських мамонтів віком 10 тисяч років, тіла яких збереглися у вічній мерзлоті.

Синтезувавши ДНК мамонтів у РНК - молекулу, що схожа на ДНК і відіграє ключову роль у виробництві протеїнів - учені фактично зробили подорож у часі.

"Отримані нами молекули гемоглобіну нічим не відрізняються від тих, що ми одержали б, якби взяли аналіз крові в живого мамонта", - каже один з авторів дослідження Кевін Кемпбелл з університету Манітоби в Канаді.

Кров нинішніх слонів такими властивостями не володіє.

 

comments powered by HyperComments