Сьогодні в Україні вшановують матерів

Жанна Титаренко  |  Неділя, 9 травня 2010, 02:42
Сьогодні 9 травня – ваше свято дорогі жінки-матері, дружини, сестри. Та чомусь не надто воно радує, хоч вітають вас і політики, і чоловіки, і колеги. Не просто вам жилося у всі часи і зараз не дуже легко , тож не святкові думки тривожать моє серце.
Сьогодні в Україні вшановують матерів

Я схиляю голову перед тобою, вічна страднице, українська жінко, віками гнана, плюндрована і бита: панською різкою, німецькою нагайкою і батогом бригадира. Лаяна у всі віки і на всі застави: польським «пся крев», російським матом і українським чортом. Але ти все витерпіла. Заради чого? Заради своїх дітей,- майбутнього нашого народу. Сталін любив говорити: «У нас людей достаточно». Чи не звідси всі оті голодомори, війни, репресії і на голгофі, всіх отих «подвигів» вона – мати. Чи поклоняться коли-небудь всі оті президенти, міністри і генерали високій материнській печалі і чистій її сльозі за те, що посилали її дітей в пекло на вірну загибель (в той же Афганістан), заради якихось примарних ідеалів.

А скільки ви працювали? Косили, в’язали, ходили в упряжці разом з коровою, щоб виорати повоєнні поля, сапали гектари буряків, доїли по півсотні корів, клали асфальтові дороги, працювали в шахтах, на заводах, вчили дітей, прали, готували, пестили, втішали, любили. І тільки самі залишилися недолюбленими.

А як живуть наші жінки в теперішній Україні? Безробіття, нестатки, хвороби, насильство в сім’ї, нерівність в суспільстві. А скільки наших співвітчизниць на заробітках за кордоном? Працюють в теплицях, збирають овочі на плантаціях, доглядають чужих дітей і батьків. А рідні діти, позбавлені їхньої ласки і піклування, спочатку сумують, замикаються в собі, а потім починають пити, вживати наркотики і часто закінчують на лаві підсудних.

А скільки дівчат і молодих жінок потрапляють в сексуальне рабство? Чи такої долі заслуговують жінки в нашій незалежній Україні? Чи за це вони боролись, вибираючи чергового президента, стоячи на майданах.
Що ж вам побажати в цей день, дорогі жінки? Хай менше співають політики й чоловіки ваші пустопорожніх од, а краще приносять додому гідну платню. Менше роздаровують небесних зірок, та не здирають з вас останньої сорочки на лікування та навчання ваших дітей. Хай зроблять так, щоб не їхали ви за кордон на нелегкий заробітчанський хліб, а ростили дітей своїх у щасті і любові на рідній землі.

Хай допоможуть вам сьогодні, бо завжди в тяжкі часи ми звертаємось до Божої і людської матері: допоможи, захисти, збережи. З роси й води вам, дорогі жінки, з святом вас.

 

comments powered by HyperComments