На українському ринку можна придбати нові цигарки та ароматизатори, ефект паління яких не поступається маріхуані та канабісу

Жанна Титаренко  |  Четвер, 17 червня 2010, 19:53
До Центрального митного Управління лабораторних досліджень та експертної роботи на дослідження надійшли зразки товарів: “Spice GOLD 3g” та “Spice DIAMOND 3g” виробництва фірми “The Psyche Deli” (згідно з маркуванням зразків). Товари заявлені до митного оформлення не як цигарки, а як сухі ароматизатори для ароматизації приміщень. Але в той же час, важко повірити, що такі товари можуть продаватися як безневинні освіжувачі.
На українському ринку можна придбати нові цигарки та ароматизатори, ефект паління яких не поступається маріхуані та канабісу

Зразки надійшли на дослідження у вигляді речовин, на вигляд рослинного походження, що являють собою суміші подрібнених частин рослин світло-зеленого, зеленого та коричневого кольорів із солодкуватим запахом трав. Суміші містились у герметично закритих маркованих фольгованих пакетах жовтогарячого та сіро-зеленого кольорів відповідно.

З одного боку кожного пакету є малюнок, що нагадує око, з іншого боку пакету - напис шістьма іноземними мовами (який з англійської, наприклад, перекладається як: “Spice це екзотична фіміамна суміш, що має сильний аромат при спалюванні. Насолоджуйтесь зачаровуючим ароматом Spice. Не для вживання людиною. Тримати подалі від дітей.”); інформація про склад, вміст пакету (3г), торгову марку (”PSYCHE DELI”) та адресу сайту в Інтернет-мережі.

Компонентами суміші є: baybean, blue lotus, dwarf skullcap, іndian warrior, lion’s tail, maconha brava, marchmallow, pink lotus, red clover, rose, siberian motherwort, vanilla and honey.

Маркування зразків також містить інформацію щодо заборони торгівлі даними продуктами у Сполучених Штатах Америки.

За інформацією, розміщеною в Інтернет-мережі, трави, що входять до складу сумішей Spice виявляють м’яку розслаблюючу дію і є альтернативою марихуані; для підсилення ефекту кожної трави готують суміші. Також у складі цих продуктів були виявлені синтетичні речовини - так звані “синтетичні канабіноїди”.

Є відомості, що речовини, які входять до складу таких сумішей, мають психотропну, наркотичну дію, містять отруйні компоненти, викликають психічні розлади і являють потенційну небезпеку для здоров’я людини.

Ефект від паління сумішей “Spice” подібний до ефекту від паління канабісу, маріхуани і навіть перевищує його.

На даний час обіг сумішей Spice та хімічних речовин JWH-018, СР 47,497 та його С6, С8, С9 гомологів контролюється або заборонений в Австрії, Німеччині, Франції, Росії та Швейцарії.

В результаті проведених в Управлінні лабораторних досліджень підтверджено наявність у складі наданих зразків оптичних ізомерів С8 гомолога СР 47,497.

Крім того, в результаті зовнішнього огляду наданих зразків було виявлено наступні невідповідності вимогам чинного законодавства.

Маркування на упаковках наданих зразків товару наведено іноземною мовою; зміст маркування не відповідає вимогам ст.15 Закону України “Про захист прав споживачів” зокрема не містить інформації щодо:

1) умов використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів;

2) дати виготовлення;

3) відомостей про умови зберігання;

4) правил та умов ефективного і безпечного використання продукції;

5) строку придатності товару;

6) найменування та місцезнаходження виробника.

На упаковці зразків відсутні дані щодо безпеки продукції для здоров’я населення та інформація для оцінки ризиків, пов’язаних з цією продукцією, які передбачені вимогами ст.16 розділу III Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” та ст. 34 розділу V Закону України “Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності”.

Вимогами ст.16 розділу III Закон у України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” передбачено, що у разі відсутності даних щодо безпеки продукції для здоров’я населення ввезення, реалізація та використання продукції закордонного виробництва дозволяється лише після отримання позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Крім того, звертаємо вашу увагу на той факт, що за даними Інтернет-мережі синтетичний канабіноїд JWH-018 також був виявлений у трав’яних сумішах “Чілін” (Chillin XXX), “Зохай” (ZoHai SX Hydro) та “Юкатанський вогонь” (Yucatan Fire), AM-HI-CO, Dream, Zoom, Ex-ses, Pep Spice.В

Звісно, що коли люди будуть палити чи жувати такі суміші без жодних попереджень їх впливу на організм людини, то нам всім можна забути про цивілізоване і культурне життя в нашій країні. Торгівля наркотичними речовинами є дуже прибутковою і зупинити її акцизними зборами чи іншими податками практично неможливо. Але повинна бути межа, і дуже небезпечні психотропні речовини повинні заборонятися законодавством.

На даний момент акцизні збори за тютюнові вироби не такі вже й великі. Наприклад, акцизний збір за 100 сигарил (товстих довгих сигарет) становить всього 60 гривень, а на тютюн у багатьох випадках акцизи нараховуються просто на кілограм.

Усі ці акцизні, митні збори та інші податки ніколи не компенсують шкоду завдану тютюновими виробами для здоров’я нації. Крім того, за законодавством України лише 5% від усіх акцизних зборів за тютюнові вироби має витрачатися на боротьбу з палінням і його наслідками та 20% від штрафів, що сплачують виробники і торгові представники за недотримання чинного в Україні законодавства, пов’язаного з обігом наркотичних сумішей.

Варто пам’ятати, що про наше здоров’я найкраще можемо подбати лише ми самі. Тому перед тим як почати палити, чи дозволити це робити своїм дітям, необхідно проаналізувати всі ризики і негативні наслідки від таких шкідливих звичок.

У наш час багато жінок палить для того, щоб мати меншу вагу і краще виглядати. Вони відмовляються кидати палити, мотивуючи такий вибір тим, що після того, як вони припинять свою шкідливу звичку, їх вага збільшиться на 5 чи 8 кілограмів.

Інші палять, бо на їх думку, так модно. Хтось не хоче дуже вирізнятися зі своєї компанії. Але більшість людей палить для того, щоб тимчасово підвищити свою працездатність.

Історія тютюнових та інших наркотичних виробів перевищує 500 років. Коли ж згадати підкорення деяких племінних народів Америки, то перед очима постає народ, яким дуже легко керувати. У ті часи люди масово палили психотропні трави, коку тощо. Але їх вожді вели здоровий спосіб життя, і як правило, не палили зовсім. Коли прийшли загарбники, то люди взагалі не чинили ніякого опору. Щось схоже відбувається і в Україні. Народ зросійщений, інтелект серед загалу падає, чинити опір і робити свою державу цивілізованою зголошується не так уже й багато людей. Саме тому можна з упевненістю припускати, що розвиток торгівлі наркотичними виробами є, на жаль, частиною державної політики.
 

comments powered by HyperComments