Чергові позачергові

Ігор Троїцький  |  Понеділок, 21 червня 2010, 14:33
У неділю, 20 червня в шести селах Харківської області відбулись дострокові вибори сільських голів. По всій Україні позачергові вибори пройшли в 104 населених пунктах на території 23 областей і автономної Республіки Крим. Такі одночасні місцеві позачергові кампанії за чинним законодавством – цілком звична процедура, лише протягом минулого року вони проводились в Україні сім разів. Зазвичай, дострокове обрання місцевих голів охоплює невеличкі села і тому не викликає великого інтересу в суспільстві. Проте велика кількість та ритмічність позачергових кампаній мала б цікавити політичні команди, бо дає їм можливість випробовувати власні сили, перевірити готовність штабістів, технологів, агітаторів. Насамперед, це важливо для керівників нових політичних проектів.
Чергові позачергові

Натомість, позачергові вибори 20 червня на Харківщині показали, що рейтингові партії Тігіпка та Яценюка відверто проігнорували нагоду попрактикуватись напередодні чергової загальнонаціональної місцевої кампанії. Жодного власного кандидата ані «Сильна Україна», ані Фронт змін в нашій області так і не висунули. Була спроба тігіпківців домовитись з одним місцевим діячем у Красноградському районі, проте швидко зійшла на пси. Чи то сам потенційний висуванець когось перелякався, чи то штабу Андрія Моченкова раптом перехотілось боротися. «Фронтовики» Олександра Давтяна зробили вигляд, що їх сільські вибори взагалі не стосуються. Недешеві бігборди з «новим курсом» та «перспективним селом» виснажили, мабуть, всі фронтові сили. До речі, харківські «нові сили» не є винятком: по всій Україні партії Тігіпка та Яценюка разом мали аж 6 кандидатів (з 104 можливих), жоден з яких не переміг.

Партія регіонів висунула своїх кандидатів повсюди. Проте її результати доволі суперечливі: в двох селах – Червона хвиля (Великобурлуцький район) та Новий Бурлук (Печенізький район) її офіційні кандидати програли. В інших чотирьох селах «регіонали» перемогли, але зовсім по-різному. В с. Олександрівка (Валківський район) кандидат ПР – нинішній виконуючий обов’язки сільського голови, змагався в гордій самотності, без жодних конкурентів і здобув майже «радянський» результат – 88.89% голосів. Натомість, у Колодязному (Дворічанський район) представник Партії регіонів, директор місцевого сільгосппідприємства, здобув на 1 (один) голос більше, ніж його позапартійний конкурент-зоотехнік.

А ось у с. Піщанка (Красноградський район) кандидат-«регіонал» отримала понад 76 % голосів в змаганні з п’ятьма іншими кандидатами. Піщанка 20 червня відзначилась найнижчою явкою виборців – менше 35 %. В усіх інших селах Харківщині на дільниці прийшло понад 60-70 % громадян (за середньої активності в Україні – трохи більше 50% ).

Крім членів Партії регіонів, серед кандидатів на посади сільських голів на Слобожанщині були члени Єдиного Центру Віктора Балоги, Народної партії Володимира Литвина та Партії промисловців та підприємців Анатолія Кінаха. Жодного представника БЮТ, «Нашої України», Соцпартії! Останнє вже є, до речі, традицією для харківських організацій названих сил і напряму не пов’язане з їх сьогоднішнім фактичним роздраєм.

Які висновки можна зробити після невеличкої локальної репетиції місцевих виборів? «Регіони» на Харківщині не втрачають жодного шансу позмагатися. Вони очевидні фаворити перегонів, проте не здатні перемагати завжди і скрізь.

Так звані «нові» обличчя з партій Яценюка і Тігіпка не квапляться явитися перед своїми виборцями. Готовність харківських «фронтовиків» та «сильних українців» до місцевих кампаній, особливо на селі, виглядає вкрай сумнівною.

Всі інші політичні партії, як провладні, так й опозиційні, мають величезні проблеми і з ресурсами, і з кандидатами, і з власними командами та стратегіями.

comments powered by HyperComments