Загрози грибного сезону: кожна третя лисичка – радіоактивна

Понеділок, 5 липня 2010, 10:45
Завдяки теплій і вологій погоді грибний сезон в Україні почався передчасно. Руді лисички та інші види грибів починають наповнювати базари та транспортні зупинки, але після перевірки виявилося, що кожна третя лисичка радіоактивна. Інші гриби теж не дали позитивних досліджень, тому з такою категорією продуктів харчування треба бути вкрай обережними.
Загрози грибного сезону: кожна третя лисичка – радіоактивна

У лабораторії за цей сезон перевірили тонни грибів - чисті зустрічаються вкрай рідко. Фахівці вже знають, звідки везуть більшість забруднених грибів, а зокрема, лисичок – найбільше це Житомирська, Рівненська і Чернігівська область, де є радіологічно забруднені місця.

"Також гриби можуть накопичувати свинець, кадмій, миш`як і ртуть", - розповідають фахівці.

Наприклад, у придбаних журналістами на стихійному ринку та перевірених в лабораторії грибах радіоактивність утричі перевищує норму.

Шкода від радіоактивних грибів відчутна не відразу. Радіонукліди накопичуються в кістках, а потім опромінюють клітини зсередини. В окремих випадках, кажуть у лабораторії, це викликає онкологічні захворювання, пише «УНІАН-здоров’я» з посиланням на tsn.ua.

 

comments powered by HyperComments