До Мальти – дорого, в Одесi – брудно

Свiтлана Олійник  |  Понеділок, 5 липня 2010, 11:01
У Європi складено рейтинг найбiльш доглянутих пляжiв iз чистою водою. Вiдповiдно до нього, найчистiшим мiсцем для вiдпочинку є узбережжя Грецiї. Нижчi мiсця, вiдповiдно, посiли Кiпр, Францiя, Мальта, Болгарiя та Португалiя. До речi, Болгарiя -- єдина країна, що може похвалитися чистою водою та пляжами на Чорноморському узбережжi.
До Мальти – дорого, в Одесi – брудно

Висновки експертiв базуються на дослiдженнi екологiчної ситуацiї на понад 20 тисячах морських пляжiв, купальних зон у районi озер та на берегах рiчок у країнах ЄС. Експерти дiйшли висновку, що якiсть води для купання стала кращою i в 90% доходить до нижньої межi вимог. Найгiршими у Європi виявилися пляжi та вода в Румунiї.

-- Чи зважають українцi на екологiю тих мiсць, куди їдуть вiдпочивати?

-- У нас основний критерiй -- грошi, -- коментує Володимир Царук, директор Цетру турiнформацiї Нацiональної туристичної органiзацiї. -- Чистота, доглянутiсть пляжiв -- це другоряднi речi. Бiльшiсть українцiв їде до Туреччини. Пляжi там не iдеальнi, хоча бiльшiсть має "блакитний прапор Європи", що засвiдчує вiдповiднiсть певним вимогам. Зрештою, навiть в Українi є три пляжi, що мають "блакитний прапор Європи", однак всi ми
знаємо, якi умови в нашiй країнi. А саме: стоки нерiдко потрапляють у море, вода брудна, пляжi прибирають, але до вечора вони знову бруднi.

-- Лiдером у рейтингу є Грецiя. Цього року кiлькiсть українцiв, якi поїхали до цiєї країни, зросла?

-- Так, їх цього сезону приблизно на 20 -- 25% бiльше, але не через чистоту пляжiв та води, а через те, що там знизилися цiни. Вони нижчi, анiж на вiдпочинок у Туреччинi. Незважаючи на те, що i там, i там -- Єврозона, проте вартiсть готелiв рiзна. Тому Грецiя сьогоднi одна з найпривабливiших країн. У той же час турпотiк до Грецiї не такий, як до Туреччини, через вiзи. В Туреччинi прилiтаєш i ставиш штамп в аеропорту, а для подорожi до Грецiї потрiбно виробляти вiзу. Багатьох це вiдлякує.

-- Яка рiзниця в цiнах на вiдпочинок у Грецiї i Туреччинi?

-- У Грецiї цiни нижчi. Наприклад, тиждень вiдпочинку може коштувати 700 -- 800 євро.

-- Також чистими зонами в рейтингу названо Кiпр, Францiю, Мальту, Болгарiю. Як багато українцiв вiдпочиває на їх чистих узбережжях? 

-- Чимало, окрiм Мальти й Францiї. Звичайно, найбiльше наших -- у Болгарiї та на Кiпрi. До речi, у Болгарiї всiм нормативам вiдповiдають 98,9% пляжiв.

-- Яка сьогоднi ситуацiя на пляжах Кримського пiвострова?

-- Потiк туристiв до Криму зростає, але пляжi там здебiльшого платнi. Щоб вони стали доступними, потрiбно, щоб пляжi були комунальними i влада чiтко дотримувалась правил гри. У нас якiсть наданих послуг низька. Мiськi пляжi в Криму, на жаль, залишатимуться проблемними, бо в нас немає великих пляжiв, як у Туреччинi чи на Кiпрi.

Факт

На початку лiтнього сезону 70% українських пляжiв санепiдемслужбою визнано непридатними для купання. I це при тому, що нашi стандарти -- далеко не європейськi.

З них 245 на морському i 26 на рiчковому узбережжi. Щоправда, цього лiта не було закрито жодного пляжу в Криму. А от у Херсонськiй областi не працював жоден.

 

comments powered by HyperComments