У Швейцарії проходить 24-годинний експериментальний політ першого у світі "сонцельота". Літак має протриматися у повітрі всю ніч, використовуючи лише накопичену енергію сонця

Середа, 7 липня 2010, 13:52
Унікальний літак на сонячній енергії, створений в рамках проекту Solar Impulse ("Сонячний імпульс"), відправився у свій перший нічний політ. Машина футуристичного вигляду з потужністю "Запорожця" та розмахом крил, як у аеробуса А340 (63,4 метра), вранці 7 липня злетіла з аеродрому міста Паєрн на заході Швейцарії.
У Швейцарії проходить 24-годинний експериментальний політ першого у світі "сонцельота". Літак має протриматися у повітрі всю ніч, використовуючи лише накопичену енергію сонця

Будівництво апарату було завершено минулого року. На рахунку "сонцельота" вже 10 денних вильотів, причому один з них тривав 14 годин. Зараз настав час подивитися, чи зможе він витримати відсутність сонячного світла. За прогнозами, видимість уночі буде відмінною.

Протягом дня літак під керівництвом досвідченого пілота Андре Боршберга буде поступово набирати висоту, безперервно заряджаючи 12 тисяч сонячних батарей. До настання темряви він має спуститися на висоту 1,5 тисячі метрів і спробувати провести у повітрі всю ніч.

Очікується, що приземлиться Solar Impulse в Паєрні у четвер вранці. Тобто, "харчуючись" виключно сонячною енергією, він повинен провести в повітрі цілу добу. У разі успіху це буде найдовший та найвищий політ літака на сонячній енергії.

"Протягом 7 років численна команда самовіддано працювала для того, щоб зробити цей вирішальний крок", - сказав Боршберг перед тим, як сісти за штурвал літака, створення якого обійшлося в 80 мільйонів євро.

Перший політ "Сонячний імпульс" здійснив у квітні цього року. Тоді машина вагою 1,6 тонни провела в повітрі близько півтори години, рухаючись зі швидкістю 40 кілометрів на годину.

Ну а в 2012 році Solar Impulse має обігнути всю земну кулю. Творці апарату практично не сумніваються в тому, що він здатен перебувати в повітрі не менше 36 годин без краплі пального, але з втомою пілота нічого не вдієш.


 

comments powered by HyperComments