Вченим вдалося скоротити тривалість життя комарів та зменшити заражувальну здатність цих комах

Вівторок, 20 липня 2010, 14:30
Звіт про дослідження групи фахівців під керівництвом Майкла Ріле з Університету Арізони опубліковано в журналі PLoS Pathogens. У своїй роботі дослідники зосередили увагу на одному з ферментів групи протеїнкінази (Akt), який в тому числі впливає на розвиток комара і його імунні реакції. Вчені внесли дві копії гена, який кодує синтез Akt, в геном комарів виду Anopheles stephensi, розповсюдженого на території півострова Індостан.
Вченим вдалося скоротити тривалість життя комарів та зменшити заражувальну здатність цих комах

Кількість заражених малярійними плазмодія комарів з однією копією гена в результаті підвищеного вироблення Akt знизилася на 60-99 відсотків. Кількість плазмодіїв в кишківнику заражених комах з однією копією гена також знизилася на 75-99 відсотків. Комарі, що одержали дві копії гена, втратили здатність заражатися плазмодієм.

Окрім того, вчені з'ясували, що підвищене вироблення Akt спричинило зниження тривалості життя комарів на 18-20 відсотків. За словами авторів дослідження, комарі живуть в середньому близько двох тижнів, а малярію можуть поширювати лише найбільш зрілі особини. У зв'язку з цим, скорочення тривалості життя дозволило зменшити заражувальну здатність цих комах.

Майкл Ріле зазначив, що основним завданням учених залишається знайти способи замінити популяції комарів у природі генномодифіковані особинами.

 

comments powered by HyperComments