Льодовик сховали від сонця під покривалом

Понеділок, 26 липня 2010, 10:09
У Франції на відомому гірськолижному курорті Лез-Арк на поверхні льодовика Егіль Руж розістлали величезне покривало. Воно допоможе захистити льодовик від сонця і не дати йому розтанути. Така технологія захисту льодовиків тут застосовується вперше. Проте вона вже випробувана на альпійських льодовиках в Швейцарії, Австрії й Італії і показала свою ефективність.
Льодовик сховали від сонця під покривалом

"Воно відбиває сонячні промені, щоб захистити кригу, яка під ним. Крига, звичайно, однаково тане, але менше", - зазначив доглядач курорту Франсуа Берньє.

10 осіб і вертоліт повинні впоратися з установкою захисту льодовика за 2 дні. Це коштуватиме понад 30 тисяч євро. Покривало накриває не весь льодовик, а тільки найбільш важливі його частини, наприклад, верхівку.

"Це можливість "підживити" великі льодовики, такі як Егіль Руж, у яких немає можливості відродитися. Думаю, це добрий шанс для них, щоб вижити", - повідомив заступник директора служби курорту Жіль Гран. Щороку альпійські льодовики втрачають по відсотку своєї маси і такими темпами, за оцінками екологів, до кінця сторіччя можуть практично зникнути.

 

comments powered by HyperComments