З'явилися документальні підтвердження, що М'янма намагається створити ядерну зброю

Понеділок, 26 липня 2010, 11:51
Експерти після аналізу фотознімків, які вдалося отримати з М'янми, заявили про програму створення ядерної зброї, над якою там працюють. М'янма працює над програмою створення ядерної зброї, заявили експерти після аналізу фотознімків, які вдалося отримати з цієї країни. Після цього розвідка посилила нагляд за придбанням озброєнь, які режим купує в КНДР. Особливу увагу приділили спостереженнями з супутників і електронної розвідки. Минулого тижня Держдепартамент США зажадав від правлячого режиму М'янми розкриття даних про ядерні технології, накопичених до теперішнього часу.
З'явилися документальні підтвердження, що М'янма намагається створити ядерну зброю

Секретні документи і сотні фотознімків, вивезені з країни перебіжчиком, свідчать про спроби режиму створити ядерну зброю і ракети дальньої дії. Аналітичне видання Jane 's Intelligence Review опублікувало 20 липня і інші фотографії, які демонструють аналогічні роботи в будівлях і режимних установах, розташованих поблизу нової столиці країни міста Нейпьідо.

Побоювання, що М'янма приєднається до країн, що намагаються таємно або явно приєднатися до ядерного клубу (у цей список зазвичай включають Північну Корею, Іран, Пакистан і Сирію) з'явилися деякий час тому, але до недавніх пір вони не знаходили документальних підтверджень.

Перебіжчик Сай Тейн Він, за фахом - військовий інженер-ракетник, служив в армії в чині майора. За його словами, у нього був доступ на два режимних ракетних об'єкта, включаючи "ядерний батальйон" на північ від мандалу, завданням якого і є будівництво ядерного військового потенціалу країни.

Це найпереконливіші дані на сьогоднішній момент, заявив Роберт Келлі, який працював інспектором ядерної зброї від США в МАГАТЕ.

Фотографії були передані демократичної опозиції М'янми. На них зображені об'єкти, побудовані за допомогою устаткування німецького виробництва, імпортованого в країну через Сінгапур. Келлі вважає, що об'єкти будуються з "поганими цілями".

Вони включають в себе реактор, що використовується для переробки уранового порошку в газ, який потім може бути збагачений до збройового рівня. "Вони або намагаються виготовляти реакторне паливо, яке могли б придбати за нікчемно малу ціну в якій-небудь іншій країні, або намагаються приховано виготовити ядерну зброю", - сказав Келлі. "Просто в цьому немає особливого сенсу, окрім як для виготовлення ядерної бомби", - упевнений експерт.

Розвідувальні служби шукають докази існування таємної програми, які могли б переконати МАГАТЕ почати офіційне розслідування. М'янма регулярно забезпечується деталями і технологіями для ракетного виробництва з КНДР, тому експерти вивчають ці та інші підозрілі зв'язки, підтримувані диктаторським режимом. "У нас є сильні підозри щодо вмісту цих поставок, наприклад, протягом останнього місяця М'янма могла отримати ракети", - сказав один з міжнародних експертів з ядерної зброї.

Вашингтон заявив військовому режиму, що країна "має міжнародні зобов'язання, які слід виконувати". За відносинами між М'янмою і Північною Кореєю США спостерігають "дуже, дуже уважно", заявив представник Держдепу.

Крім того, М'янма домовилася з Росією про постачання дослідницького ядерного реактора на легкій воді. Але виконання угоди припинене після того, як генерали відмовилися оформити з МАГАТЕ угоду про кількість ядерних матеріалів, яке могло б позбавити М'янму від регулярних інспекцій.

Уряд М'янми заперечує заяви експертів, називаючи їх "звинуваченнями, заснованими тільки на фальшивках дезертирів, втікачів і емігрантів".

Келлі, який займався в свій час інспекціями в Лівії, Іраку та ПАР, зазначив, що якість робіт і кваліфікація у ядерників М'янми дуже низькі. "Я не кажу, що це програма ядерної зброї, яка злякає нас завтра. Але я б сказав, що наміри створити ядерну зброю тепер стали набагато більш ясні", - відзначив він. Крім того, М'янма підписала меморандум про взаєморозуміння з Північною Кореєю, де мова йде про виготовлення ракет типу Scud. КНДР також запропонувала допомогу в будівництві підземних споруд і конструюванні ракет з дальністю дії понад 2000 км. ВМС США нещодавно простежили за північнокорейським вантажним судном, яке пройшло у бік М'янми з невідомим вантажем. Виявивши стеження, судно змінило курс і, не дійшовши до М'янми, повернулося додому.

comments powered by HyperComments