Нафтопродукти в морях і океанах у 2011 році збиратимуть роботами

Понеділок, 30 серпня 2010, 20:56
Співробітники Массачусетського інституту технологій США розробили спеціального робота, здатного самостійно розшукувати і збирати розливи нафти в морях і океанах. Творці припускають, що новинка буде поставлена на виробництво в 2011 році. Робот вже отримав назву Seasarm і виглядає досить просто - як стрічковий конвеєр, вбудований у ємний пластмасовий ящик, на зразок побутових льодовиків, в яких охолоджують напої. Тим не менше, ці механізми здатні самостійно розшукувати нафтові плями на поверхні води, збирати їх і подавати сигнали, як краще провести очищення.
Нафтопродукти в морях і океанах у 2011 році збиратимуть роботами

Як повідомляють проектанти нового робота, зібрана нафта годиться для використання і переробки. Морські роботи отримують енергію від сонячних батарей і можуть тижнями працювати цілодобово.

Імовірно Seasarm буде коштувати близько 20 тисяч доларів. Використання роботів обійдеться набагато дешевше, ніж відомі досі технології очищення нафтових витоків у морях та океанах за допомогою спеціальних судів.

Незвичайні роботи були розроблені американськими фахівцями у зв'язку з розливом нафти в Мексиканській розливі, наслідки якого до цього часу не подолані у США.

Як вважають вчені, при використанні їхньої новинки Мексиканська затока була б очищена всього лише за два місяці. Вся операція обійшлася б BP у суму від 100 до 200 мільйонів доларів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вчені виявили, що шлейф вуглеводнів у водах Мексиканської затоки, що утворився в результаті катастрофи нафтовидобувної платформи Deepwater Horizon, активно поглинається бактеріями і може бути повністю перероблений незабаром.

Нагадаємо про технічні винаходи українських вчених

comments powered by HyperComments