Річниця першого Світового Конгресу Вільних Українців

Ліна Кажан  |  Середа, 17 листопада 2010, 11:43
З 16 по 18 листопада 1967 року було проведено перший Світовий Конгрес Вільних Українців. Урочиста подія відбувалася в Америці в місті Нью-Йорк. Цими днями представники української діаспори вперше за багато років об`єдналися і не лише в думках. Люди з різноманітних організацій зібралися разом. Були присутні науковці, суспільні діячі та просто небайдужі.
Річниця першого Світового Конгресу Вільних Українців

Ідея проведення такого масштабного закладу виникла задовго до того. Провідник ОУН Андрій Мельник у 1961 році запропонував зібрати разом представників різних політичних партій та конфесій, яких би поєднувало тільки одне – палка любов до далекої Батьківщини.

Отже, сорок три роки тому українські емігранти зі всього світу нарешті отримали можливість познайомитися один з одним. Головною темою порядку денного була допомога Україні отримати незалежність. І з цього часу кожні п`ять років відбувається з`їзд Світового Конгресу Українців у Нью-Йорку або Торонто (Канада). Цікаво, що в 1992 році він проходив у нашій столиці, місті Києві.

Сьогодні, як і раніше, представники діаспори допомагають своїм братам та сестрам. Завдяки їх старанній праці ми маємо державу Україну, наша мова розвивається, а наші діти можуть читати українські підручники та книжки.

Ціле покоління українських школярів виросло на чудовому підручнику Ореста Субтельного, видатного канадського історика. Кожного року школярі в Україні приймали участь у конкурсі Яцика. Ці люди та багато інших створили основу програми національного виховання дітей та юнацтва в нашій державі. Слава їм!
 


 

comments powered by HyperComments