Єдине в усьому світовому просторі звучання уже записано на диск і належить харків’янам

Жанна Титаренко  |  Субота, 15 січня 2011, 00:25
Сонати Й. Баха – це ті музичні Гімалаї, які прагне підкорити кожен виконавець. Їх грали і записували на диски різні виконавці, але таких записів, щоб перші шість сонат Баха виконувались на скрипці й органі не було. Досягли таких вершин саме харківські музиканти – Ігор Чернявський і Станіслав Калінін.
Єдине в усьому світовому просторі звучання уже записано на диск і належить харків’янам

Кілька днів тому вийшов диск із записом гри Ігоря Чернявського та Станіслава Калініна. Зараз триває оформлення ліцензії і вже через кілька тижнів диски надійдуть у вільний продаж.

Саме про це та інше сьогодні йшла мова на прес-конференції, що відбулась у приміщенні будинку органної музики. Директор Харківської обласної філармонії  розповів про труднощі, з якими зіткнулись музиканти в період запису диску. Найбільше бракувало фінансових ресурсів, тому кошти під цю справу збирали більше двох років. Музичний диск вийшов накладом 200 штук. Але виконавці планують збільшити їх кількість і розповсюдити не лише в  Харкові, а донести задум Й. Баха до мешканців усіх теренів України… і навіть світу.

Соліст і скрипаль будинку органної музики Ігор Чернявський наголосив на тому, що йому не соромно за цей запис, бо в ньому є думка, ідея і найвища майстерність.

Єдиний на весь Харків органіст і соліст будинку органної музики Станіслав Калінін теж говорив дуже скромно. За словами музиканта, сонати Й. Баха є настільки універсальними, що вони добре звучать на різних інструментах.

І дійсно, Й. Бах своїми творами перетворив клавесин у сольний інструмент. І все те, що композитор зробив для клавесина, він знайшов в органі. Бах змінив уявлення про клавесин, і Станіслав Калінін спробує донести цей задум до слухачів класики.

За словами Ігоря Чернявського, особисто для нього запис є цінний тим, що на диск вдалося нанести достатньо природне звучання органа.

Наприкінці прес-конференції в органному залі не стало світла. Музиканти дуже хвилювалися, оскільки вже за годину мав початися їх концерт. Але скрипаль Ігор Чернявський сприйняв цей факт як знак до успіху, оскільки темрява виглядає природно і музика теж повинна звучати живо і бути близькою до сприйняття.

 

comments powered by HyperComments