У Харкові відбувся вечір знавців творчості Тараса Шевченка

Жанна Титаренко  |  Середа, 2 березня 2011, 00:43
Учасники заходу розповіли про свої невеличкі літературні розвідки та подискутували навколо деяких моментів у біографії Тараса Шевченка.
У Харкові відбувся вечір знавців творчості Тараса Шевченка

Кращі знавці творчості великого Кобзаря отримали невеличкі призи від культурно-мовного клубу «Апостроф». Глядачі вирішили, що отримати нагороду повинен харківський філолог, який є автором багатьох підручників з української мови, Микола Зубков та член партії Народний Рух України Вікентій Пухарєв.

Вікентій зачитав вірш Бажана про університет імені Тараса Шевченка та його переклад на російську мову. Пан Пухарєв також повідомив, що в Казахстані є галерея мистецтв, яка має назву на честь Тараса Шевченка. А ще в Казахстані з’явилось ім’я «Тарасік» і стало народним.

Доцент Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна Олександра Біла розповіла про свою подорож на батьківщину Тараса Шевченка.

За словами пані Олександри, той край є надзвичайним,  дивовижним куточком, де чарує сама природа того краю.

Олександра Біла побувала і в Моринцях, де народився Тарас Шевченко, і в Кирилівці, де пройшла частина його дитинства. За словами пані Олександри, з тих давніх часів зберігся лише будинок дяка, в якого навчався Шевченко. А на місці хати Тараса стоїть макет.

Віддані своїй справі екскурсоводи, що розповідають про життя Тараса Шевченка у Моринцях, теж добре запам’ятались Олександрі Білій.

А Валентина Бухтата розповіла про те, її родинний звичай кожного року в період Різдвяних свят перечитувати «Кобзар». Пані Валентина добре пам’ятає, як щовечора у їхній оселі збирались люди, по черзі приносили велику свічку і читали вірші Тараса Шевченка.

Валентина Бухтата запропонувала, щоб на кожному зібранні культурно-мовного клубу «Апостроф» читали хоча б один вірш Тараса Шевченка. До такої пропозиції поставились позитивно,  і вже на наступних зібраннях кожен охочий може вивчити на пам'ять вірш великого Кобзаря і продекламувати його.        

comments powered by HyperComments