Історико-культурний феномен пам’ятника Тарасу Шевченку

Жанна Титаренко  |  Четвер, 3 березня 2011, 15:34
Нині у Харкові встановлено 5 пам’ятників Тарасу Шевченкові. Той, що стоїть у саду ім. Шевченка є одним з кращих у світі. Пам’ятник виготовлено з рідкісного каменю лабрадориту і встановлено після знищення голодом та репресіями більше 10 мільйонів українців.
Історико-культурний феномен пам’ятника Тарасу Шевченку

До розмови на цю тему було запрошено різних людей, які розповіли історію виникнення і встановлення пам’ятника та про значимість вшанування пам’яті великого Кобзаря.

Провідний співробітник Харківського літературного музею Ольга Різниченко зачитала деякі документи 1911 року, у яких мова йде про встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку в 1914 році до сторіччя з дня його народження.

Ольга Різниченко наголосила на тому, що головою Харківської управи тоді був Багалій, і саме він виділив кошти на проект пам’ятника, організував фонд імені Тараса Шевченка та профінансував закупівлю українських книжок до Харківської бібліотеки. За ініціативою Багалія, на Шевченківську тему, також було організовано низку літературних конкурсів.

За словами Ольги Різниченко, саме цими документами уже в 1929 році і скористався Постишев.

«Ця особа брала участь у масових розстрілах українців, а потім ініціювала встановлення пам’ятнику Тарасу Шевченку», - додала пані Ольга.

У часи голодомору, навіть, був оголошений всеєвропейський конкурс на кращий проект пам’ятника. А встановили його 1935 року, на місці пам’ятника Василя Каразіна. Можливо, зовсім не випадково, що 1939 року неподалік університету було встановлено пам’ятник Тарасу Шевченку у Києві, і знову на місці попереднього пам’ятника, тільки вже Каразіна, а святого Володимира.

Ольга Різниченко зауважила й той факт, що захід з відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку 1935 року було заборонено фотографувати. І лише одна дівчинка ризикнула, з 4 поверху свого будинку зафіксувати цю подію.

Відомий за багатьма роботами скульптор Сергій Ястребов теж мав честь виготовляти пам’ятник Тарасу Шевченкові, який потім було встановлено в селі Близнюки Харківської області.

За словами пана Сергія, композиція і структура Харківського пам’ятника Тарасу Шевченку є унікальною. Крім того, він виготовлений з рідкісного і дуже цінного каменю лабрадориту (а ця порода є лише в 5 місцях Земної кулі). І в Україні теж є цей камінь. А залягання лабрадориту схоже на залягання алмазів.

Не випадково, що такі люди, як Тарас Шевченко теж є рідкісними.

comments powered by HyperComments