У Харкові відбулась зустріч з відомим польським театральним критиком, публіцистом і сатириком Мацєєм Новаком

Жанна Титаренко  |  Четвер, 3 березня 2011, 23:40
Мацєй Новак є лауреатом багатьох нагород у царині театру, серед яких: Мистецька нагорода молодих митців ім. Станіслава Виспянського, нагорода ім. Фрідріха Шиллера тощо. Мацєй Новак був директором і художнім керівником театру «Вибжеже» у місті Гданську. Під його керівництвом театр став місцем дебюту і успіху цілої плеяди молодих режисерів, серед яких і Гражиня Каня, Павел Демірський, Міхал Задара, Ян Клята. Нині Мацей Новак є Директором Інституту Театру.
У Харкові відбулась зустріч з відомим польським театральним критиком, публіцистом і сатириком Мацєєм Новаком

Під час зустрічі з мешканцями Харкова Мацєй Новак розповів про життя сучасного польського театру. Значна частина спектаклів має історичну тематику. Актори і режисери багато працюють з документами, і вміють, за допомогою слова, донести ту інформацію до широкого загалу. Звісно, що польський театр не оминув і совєтського окупаційного режиму, бо ці сторінки історії пам’ятає кожен дорослий мешканець держави.

Мацєй Новак пишається історією польського театру. У ньому відображена польська самодостатність на основі національного романтизму 19 сторіччя.

Пан Мацєй також наголосив на тому, що польський театр дбає про творення історичної пам’яті свого народу.

До України Мацєя Новака запросили для того, аби він поділився своїм досвідом і посприяв розвитку українського театру.

У баченні Мацєя Новака, театр має стати осередком демократії. У Польщі  він добре відображає класові конфлікти. За словами пана Мацєя, в суспільстві з’явилися нові герої, нові слова, нова лексика і це все теж відображає театр.

Мацєй наголосив на тому, що такий театр є дещо бешкетним і це йому дуже подобається.

«Справжнє мистецтво має таку силу, що не може бути придворним. Театр є опозиційним до несправедливості», - додав Мацєй Новак.

Пан Новак також переконаний у тому, що кожна людина може віднайти себе в цьому не дуже гарно збудованому світі і повинна цього прагнути.    

comments powered by HyperComments