Хто змінився: поети чи читачі і чому не читають віршів?

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 21 березня 2011, 15:04
Сьогодні весь світ відзначає міжнародний День поезії. І Харків не є винятком.
Хто змінився: поети чи читачі і чому не читають віршів?

Про Харківських поетів і видавництва під час прес-конференції розповів лідер громадської організації «Фундація Регіональних Ініціатив» Євген Журер та поетеса Олена Руда.

За словами Євгена Журера, у кожній країні світу є щонайменше 3 тисячі шанувальників поезії.

«А в Європі поетів значно менше ніж в Україні», - додала Олена Руда.

Але незважаючи на це, вечори поезії не відвідує багато людей. Олена Руда вважає, що одні поети пишуть занадто метафорично і читають їх лише літературні критики та невеличка частина письменників, інші – занадто примітивно. Через ці дві крайнощі поезію не читають масово, а поети в своє виправдання говорять, що поезію треба розуміти, а на це не кожен здатен.

Євген Журер наголосив на тому, що читабельність поета дуже залежить від реклами і від того, настільки є відомим його ім’я.
Водночас Олена Руда вважає, що в поезію прийшла культура літературних фестивалів і поезія перетворюється на ораторське мистецтво, а книжки поступово відходять в минуле.

Щодо видавництв, то за словами пані Олени, там теж не все просто. Наприклад, харківське видавництво «Фоліо» забирає авторські права в письменників і може друкувати книжок стільки захоче, не сплачуючи за це жодної копійки автору.

Більшість письменників видає книги за власний кошт, невеликими накладами, і розходяться вони між друзями і письменниками. Але незважаючи на це, поети пишуть і сьогодні в літературному музеї 0 17.00 відбудеться літературний вечір у якому візьме участь близько 50 письменників. Серед них будуть і аматори, і студенти, і справжні професіонали цієї справи.

 

comments powered by HyperComments