Попри неприємні відчуття і забобони щиро бажаємо сьогодні всім успіхів

Ольга Собко  |  П'ятниця, 13 травня 2011, 10:57
Напевно немає більш зловісного дня календаря, ніж сьогоднішній день. Ранком багато прокинулись з неприємним передчуттям і всю "чорну п'ятницю" будуть побоюватися чорних кішок, розбитого дзеркала, розсипаної соліі пролитого масла. Сьогодні світ повністю заволодіє свідомістю сучасних людей, яким, здавалося б, соромно забивати голови всякою окультною нісенітницею. І все ж ми, люди XXI-го століття, будемо дружно спльовувати через ліве плече. Тому тьху, тьху і ще раз тьху!

Нумерологи і астрологи дуже люблять тлумачити значення цифр та їх поєднань.Саме їм ми зобов'язані "святом невдач" і саме їхнє чуття селить в наші серця страх перед числом 13. Правда, самі нумерологи перевалюють всю відповідальність на чужі плечі, кажучи, що це все Піфагор - "батько нумерології". Саме він залишив нам своє знамените вчення про гармонію чисел і вирішив, ніби числа володіють абсолютною владою над усіма подіями, над всіма живими істотами. Між іншим і до цього дня у великого грека є маса прихильників.

Щодо походження містичної сили п'ятниці 13, існує кілька версій. Найбільш популярне пояснення дає Таємна Вечеря, в якій брали участь 13 осіб - Ісус і 12 його учнів. Тринадцятим був зрадник Іуда.

Інше пояснення полягає в тому, що конклави відьом завжди складалися з тринадцяти учасниць. Протоколи судів не завжди підтверджують це правило, але народ вірив у нього твердо. Вважається, що в цей день всі упирі, відьми та інша нечисть збирається на демонічний шабаш з усіх кінців світу. Ще п'ятниця «завинила» в тому, що, за переказами, Адам і Єва скуштували заборонений плід і були вигнані з раю саме в цей день.

Є й інша версія: 700 років тому припинила існування наймогутніша і найбагатша організація в Європі - Орден Тамплієрів. Войовничі ченці будували дороги, вели війни, фінансували будівництво готичних соборів. Але в 1307 році вони зникли з історичної арени так само таємничо, як і з'явилися на ній. В один день 13 квітня, в п'ятницю, всі вони були схоплені, посаджені за грати, а потім спалені на вогнищах інквізиції.

Найбільш вразливими за частиною забобонів виявилися американці. Велика кількість багатоповерхових будинків у США не мають 13-го поверху. Після 12-го відразу йде 14-й. У багатьох аеропортах немає 13-го виходу на посадку. Деякі авіакомпанії викреслюють цей день з графіків польотів. У лікарнях і готелях відсутні тринадцятий палата і 13-й номер. Укупі з іншими фактами щоразу в п'ятницю, 13-го економіка США зазнає збитків на $ 800-900 млн. Адже здійснювати покупки в цей день вважається поганим знаком.

Цікаво, що тринадцятечисломісяцявипадаєнап'ятницючастіше, ніжнабудь-який іншийдень тижня.Цетвердження спираєтьсянатойфакт, що григоріанськийцикл(400років) становить рівно20871тиждень.

У  ПЦ закликають тих, хто боїться п'ятницю 13, відкинути забобони. Священики запевняють, що ніякі поєднання цифр - випадкові або закономірні - ніколи не можуть визначати людське життя і не повинні впливати на людські вчинки. За їхніми словами, всі дні для православного християнина повинні бути однаковими. Кожен день він повинен однаково слідувати Божим заповідям, побоюватися гріха, побоюватися чимось образити своїх ближніх.

comments powered by HyperComments