Слов'яни першими серед європейських народів здобули право говорити з Богом рідною мовою

Понеділок, 23 травня 2011, 22:04
Шукаючи прадавні корені української мови, не можна ігнорувати того безсумнівного факту, що українці – частина слов’янського світу, а українська мова – одна із слов’янських мов. Історія слов’янської писемності сягає далеко в минуле.
Слов'яни першими серед європейських народів здобули право говорити з Богом рідною мовою

 

Близько 1135 років тому болгарські просвітителі Кирило і Мефодій з міста Солунь (сучасні Салоніки) принесли на землі слов'ян світло писемності та знань і створили першу слов'янську азбуку (кирилицю), якою ми користуємося дотепер. А було це так. 

В 859 р. великоморавський князь Ростислав, бажаючи проповідувати християнське віровчення рідною мовою, вирішив запросити  з Риму єпископа, який би не був пов'язаний із сусідніми князівствами. Але Рим на прохання Ростислава не відгукнувся. Тоді великоморавський князь Ростислав у 861 або 862 році звернувся до візантійського імператора Михайла III і патріарха Фотія з таким проханням: «Хоча і відкинули наші люди язичество і шанують християнський закон, немає у нас такого вчителя, який би розтлумачив мовою нашою істинну християнську віру». Імператор Михайло III і патріарх Фотій, побоюючись втручатися в релігійні справи Великої Моравії, що підпадала під сферу впливу Рима, задовольнили прохання князя Ростислава лише частково. Вони не наважилися направити єпископа, але доручили очолити місію ревним християнам, які прагнули у всьому чинити по-християнськи, та й поза всяким сумнівом, найталановитішим філологам свого часу. Завдяки солунським братам слов'яни першими серед європейських народів здобули право говорит з Богом рідною мовою. При цьому потрібно наголосити, що св. Кирило і Мефодій зуміли розв'язати вкрай складну проблему визнання церквою старослов’янської мови.

День 24 травня святкують не лише в Україні, але й в Росії, Білорусі, Болгарії, Сербії, Македонії, Чорногорії та у ряді інших країн. У 1989 році пам'ятний знак просвітникам Кирилу та Мефодію відкрито на території Києво-Печерської лаври та на Михайлівській площі у Києві.

comments powered by HyperComments