У чому щастя?

Ганна Квітка  |  Середа, 1 червня 2011, 18:40
Сучасний світ побудований як перегони - хто прибіжить перший, той і отримає головний приз. Частіше за все прагнучи смакувати життя, людина досягає беззмістової безкінечності.
У чому щастя?

Отримуючи одну, дві, три перемоги людське нутро насичується марнославством і замислюється про те, що ж таке «щастя»?

 Багато людей говорять: «не в грошах щастя», «гроші - це зло», але саме гроші в нашому світі дають незалежність, можливість втілити всі свої потреби. Якщо у тебе не має родичів, ти можеш їх купити (в Інтернеті – повним-повнісінько оголошень типу «Складемо родовід і генеалогічне древо за 1000 доларів».), кілька документів, і ти вже аристократ!

Але з іншого боку, єдина думка про те, що людина, розум якої підкорив всесвіт, може залежати від папірця, просто перевертає розуміння дійсності! Отримувати задоволення від грошей – низькість, правильніше розумітися з їхнім існуванням. Значить гроші зі списку потреб для щастя ми викреслюємо.

Ще одна з поширених  потреб – це кохання. Все відбувається завдяки людським емоціям, а кохання є одною з найсильніших. Людина, народжена в соціумі, не уявляє  своє життя одиноким, вона прагне знайти соратника, друга, когось, хто б доповнював її саму і заповнював порожнечу в серці, душі, думках. Любов змушує нас рухатися, прагнути, перемагати, знаходити і часом втрачати. Вона є в усьому: в бідності та багатстві, житті та смерті… Хіба не це той зміст, до якого потрібно прагнути, те щастя, яке боїшся втратити?

Хтось знаходить її швидше, а хтось, пройшовши крізь темряву колючого життя, залишається самотнім. Виходить, що людське щастя зводиться до постійного пошуку абстрактного об'єкта, що швидше нагадує сказання  релігії.

З давніх-давен людині доводилося стикатися з незвіданими для неї речами, які знайшли пояснення у релігії. Ми повинні в щось вірити (у світле майбутнє, кінець світу) це  є наша суть існування! Читаючи книгу «Старий і море» Хемінгуея, я зіткнулася з курйозним питанням. Потрапивши у  біду старий каже: "якщо я допливу до берега, то 100 раз прочитаю молитву і буду ходити щоп'ятниці до церкви". Для нас віра стала певним обов'язком, виконавши який,  ми повинні отримати нагороду. До того ж віра лише наповнює наше життя змістом, але ніяк не робить його "щастям".

 Так у чому ж сенс, де наше щастя? До чого варто прагнути і бажати один одному на день народження? Все може бути набагато простіше якщо думати про дрібниці, що для когось прожити цілий день, вже щастя, мати очі, їжу... Щастя є в народженні дитини, її усмішці, в кожному з нас! Почавши цінувати крихітне, ми починаємо розуміти наскільки ми багаті в усьому, що нас оточує!!

comments powered by HyperComments