Документальний фільм з Латвії на засіданні клубу «Апостроф»

Світлана Шкурай  |  Середа, 22 червня 2011, 20:13
У книгарні «Є» 21 червня відбулось чергове засідання українського поетичного клубу «Апостроф». Розпочалось воно з вступного слова голови клубу Лариси Вировець, яка розповіла про заходи цього вечора: показ кінофільму та виступ барда.
Документальний фільм з Латвії на засіданні клубу «Апостроф»

 

Документальний фільм латвійського виробництва має назву «Радянська історія». У ньому ідеться про події у Радянському Союзі до і після Другої світової війни. Провідною ідеєю є доведення спільного походження радянського соціалізму та німецького нацизму, в основі яких лежить вчення Маркса та Енгельса.

Кіно найбільше вражає своїм візуальним рядом: яскраві та жахливі картини вивезення загиблих під час Голодомору, кривавих розстрілів поєднані з виступами вождів. Крім того, дитячі малюнки, зроблені під час депортації; аналогічні агітаційні плакати СРСР та нацистської Німеччини. Доповнюють (і без цього реалістичні) картини коментарі істориків, учасників тих подій та членів Європарламенту.

Після перегляду фільму запанувала тиша. «Не треба нічого говорити. Краще зробити паузу», - промовила Лариса Вировець.

За кілька хвилин мовчання дискусія все ж таки відбулась. Присутні зазначили, що події у кінострічці нагадують сучасні за своєю суттю. Як приклад було наведено пенсійну реформу, податковий майдан. У своїх коментарях глядачі підкреслили професійність зйомок фільму, навіть назвали його дещо «голлівудським» за якістю. Кілька слів щодо побаченого сказала і Люцина Хворост, співачка та письменниця. Вона також наголосила на впливовості відеоряду.

 

На завершення заходу кілька українських пісень заспівав бард Микола Воловик. 

Хоча пані Лариса дуже хотіла усім трошки покращити настрій після важкого кіно, але почути веселих співів сьогодні присутнім не судилося. Кінофільм так сильно вплинув на виконавця, що грав він тільки сумні мелодії.

comments powered by HyperComments