1 липня 1918 р. Гетьман України Павло Скоропадський заснував у Кам’янці-Подільському Український державний університет

П'ятниця, 1 липня 2011, 20:18
Заснування Кам’янець-Подільського Державного Українського університету стало, без перебільшення, непересічною подією в освітянсько-культурницькому поступі Української Держави 1918 року і мало величезне значення для розвитку вищої національної школи на Правобережжі.
1 липня 1918 р. Гетьман України Павло Скоропадський заснував у Кам’янці-Подільському Український державний університет

Нині правонаступником гетьманського університету є Кам’янець-Подільський Державний педагогічний університет, який, як це не дивно, у незалежній Україні, досить довго носив ім’я “видатного” комуніста В.П.Затонського.

Одним із перших практичних кроків Владіміра Затонського на посаді народного комісара освіти стало ініціювання наприкінці 1933 року ухвали про уніфікацію російської та української освітніх систем і написання спільних підручників. Під керівництвом Затонського Народний комісаріат освіти УССР хоча офіційно залишався українським, але фактично виконував директиви керівництва СССР. В українських школах було збільшено кількість годин на вивчення російської мови та літератури.

Але з 2007 року, за ініціативи професора Миколи Тимошика, Кам'янець-Подільський державний університет носить ім'я Івана Огієнка, який викладав у Кам’янець-Подільському Державному Українському університеті в перші роки його існуівння.

comments powered by HyperComments