Дві битви в історії України з різницею в часі 50 років: Конотоп і Полтава – боротьба за незалежність

Четвер, 7 липня 2011, 13:53
8 липня відбулися дві битви діаметрально протилежні за своєю результативністю для України – Конотопська і Полтавська. У 1659 під Конотопом в день святих Петра і Павла поляки і українські козаки розбили московський полк.
Дві битви в історії України з різницею в часі 50 років: Конотоп і Полтава – боротьба за незалежність

 

Історик Орест Субтильний стверджує, що під Конотопом царське військо зазнало "однієї з найстрашніших у своїй історії поразок”. За рік до цього гетьман Виговський підписав з поляками Гадяцький мирний договір, який передбачав федеральний союз Польщі з Україною. Договір давав козачій верхівці права польської аристократії і високі привілеї. Конотопські події набули несприятливих для Москви змін. Польща, отримавши нового союзника і помирившись з шведами, відновила війну проти Росії. Правда, через деякий час росіяни і поляки уклали Андрусівське перемир'я. За ним Росія отримала Смоленськ і всі землі, втрачені нею в Смутні часи, а також Лівобережну Україну з тимчасовим володінням Києвом. Білорусь і Правобережна Україна залишилися у складі Речі Посполитої.

Цього дня ж, але через п'ятдесят років відбулася ще одна битва, її головною метою українці також ставили незалежність держави.
Цього дня в 1709 році відбулася генеральна битва Північної війни 1700-1721 років - Полтавська баталія. Російська армія під командуванням Петра I розгромила шведську армію Карла XII і гетьмана Мазепу, що перейшов на його бік. Розгніваний цар велів вирізати все населення гетьманської столиці – Батуріна. Мазепу піддали анафемі і стали називати, як і Виговського, зрадником. Російські історики гетьманів, які боролися за незалежність України, продовжують так називати і до цього дня. А Петра, звичайно ж, вважають героєм.

comments powered by HyperComments