Грибний сезон: поради для грибників-початківців

Юлія Собко  |  Субота, 23 липня 2011, 12:43
Світ грибів багатий і різноманітний. Фахівці нараховують до 100 тисяч видів грибів на нашій планеті. Але на наш обідній стіл потрапляє значно менше - не більше 60 видів, справа в тому, що одні гриби ми погано знаємо, інші вважаємо "поганками", а треті вимагають спеціальної обробки і тому залишаються в лісі.
Грибний сезон: поради для грибників-початківців

Гриби здавна були традиційною їжею багатих і бідних верств населення. З великою майстерністю гриби солили, сушили, маринували і готували з них супи, борщі та підливки, пекли пироги і ватрушки. Це вміння передавалося з покоління в покоління. У кожному куточку країни були свої способи заготівлі та переробки, свої секрети кулінарної майстерності. Багато секретів дійшли і до наших днів. Гриби як харчовий продукт не втратили свого значення і в наш час.

 Однак знання наші про гриби не завжди достатні. Дуже часто ми чуємо про отруєння грибами, тому хочеться дати кілька порад для грибників-початківців, аби уникнути неприємностей. Отже, найголовніше правило: сумніваєшся - не бери! І навіть не пробуй! Ніколи не слід брати незнайомі гриби, щоб не нарватися на отруйний. Як не можна стрибати в глибоку і незнайому річку, не знаючи, що лежить на дні, та до того ж не навчившись плавати, так само не можна йти в ліс за грибами, не знаючи їх і не вивчивши їх «звички».

Мухомор зелений або бліда поганка - найбільш небезпечний гриб України,

                        місцева назва — гадючка, блекітниця, мухомор гадючий. Смертельно отруйний гриб, 

який іноді помилково збирають замість печериць та зеленої сироїжки.

Якщо ви збираєтесь по гриби, то краще йти рано вранці, коли ще немає косих сонячних променів, тоді гриби видніше. Добре шукати гриби по росі, коли волога капелюшок блищить і добре помітна серед трави і листя. Легкий, зручний одяг і взуття, тара, ніж і вміння орієнтуватися в лісі - найважливіші, необхідні й обов'язкові атрибути "тихого полювання".
Коли знайдете гриб, його слід викручувати із землі, немов гвинт, а не зрізати, інакше зрізана частинка ніжки залишиться в грунті, зігниє і погубить грибницю. Знайдені гриби відразу очищайте від землі та сміття - вдома буде менше роботи. Не слід скупитися і брати переспілі і старі гриби. Завжди потрібно пам'ятати, що без грибів на землі не було б таких гарних, пишних і багатих лісів.

Гриб - вірний друг дерева, а тому старий гриб потрібно акуратно наколоти на гілку дерева, щоб підсохлі суперечки розліталися в різні боки, і грибів у наших лісах від цього додасться. У лісі слід ходити не поспішаючи, бігати не варто. Потрібно уважно і гриби шукати, і під ноги дивитися. Майже всі гриби ростуть сім'ями: знайшов один - шукай поруч інший. Гриби довго зберігати не можна (не більше 2-3 годин), тому, прийшовши з лісу, їх треба відразу ж перебрати і приступити до переробки. Особливо швидко псуються гриби в дощову і вологу погоду. Швидке псування грибів пов'язане з великим (до 89-92 %) вмістом вологи. Умовно - їстівні гриби, призначені для засолювання, потрібно відразу помістити у велику емальовану каструлю і залити холодною водою, для виведення з них гіркоти і молочного соку. Якщо немає можливості перебрати гриби відразу після доставки з лісу, слід обдати їх підсоленим окропом, і вони після цього не зіпсуються протягом доби.
Потрібно звернути увагу, що навіть один отруйний гриб серед їстівних може викликати дуже важке отруєння. Пам’ятайте, що найнебезпечніша поганка - бліда, однієї чверті капелюшки достатньо для смертельного отруєння.

Вдалого Вам «тихого полювання»!

comments powered by HyperComments