7 вересня у харківській книгарні "Є" відбудеться зустріч з літераторами Автономної області Каталонія

Понеділок, 5 вересня 2011, 15:54
Книгарня «Є» запрошує на зустріч із каталонськими письменниками, що відбудеться 7 вересня. Початок — о 18:00. Участь у вечорі візьмуть: Томас Аріас Соле, Мерічель Кукурелья-Жорба, Едуард Кармона Відал.
7 вересня у харківській книгарні "Є" відбудеться зустріч з літераторами Автономної області Каталонія

Томас Аріас Соле (Tomàs Arias Soler, 1966 р.н.) — поет, оповідач i музикант. Автор двох поетичних збірок: «Романси» (2004 – IX премія Сальвадора Еспріу) і «Ненависть на полотні» (2011). Написав книгу оповідань «Для хлопців і параної», що вийшла у Національній Компанії Поезії (2008), а також збірку статей «Газетний папір» (2010).

Едуард Кармона Відал (Eduard Carmona Vidal, 1982 р.н.) — поет, прозаїк та декламатор. Автор поетичних збірок «Книга помилок» (2009) та De imaginarium (премія «Terra de Fang de Deltebre»); незабаром побачить світ нова збірка «Летючий взагалі». Друкувався в антологіях «Полум’яний камінь – антологія молодої каталонської поезії» (Pedra Foguera. Antologia de poesia jove dels Països Catalans), «Боуезія» (Bouesia, 2007 та Bouesia 2008), «II Зліт поетів за мир: вшанування Салема Зеніа» (II Trobada de poetes per la pau. Homenatge a Salem Zenia, 2009), і «Залізо» (Ferro, 2009).

 Мерічель Кукурелья-Жорба (Meritxell Cucurella-Jorba, 1973 р.н.) – вона поет. 

У 2000 році виграла Премію Молодих Митців міста Барселони з збіркою «штрикни мене» У 2008 році виграє Поетичну Премію Поллєнса з збіркою «Червоно-горяча нестриманість». Також автор книг «Кочівник тобою. Нотатник», «Закохані з Сараєво», «Зав'язувати вузол» (2004), «Розлюбити» (2005), «Червоно-горяча нестриманість» (2009).

Перекладачі:  Андрій Антоновський та Каталіна Джирона.

***
Адреса Книгарні “Є”:
 Харків, вул. Сумська, 3.
Вхід вільний.
Медіапартнер заходу — тижневик «Український тиждень».

Довідка:

У середні віки Каталонія була фактично серцевиною впливового Арагонського королівства, в якому панувала переважно каталонська культура.  У XVIII ст. на каталонських землях іспанський уряд проводив жорстку централізаторську політику. Під час Іспанської революції у 1930-х рр. Каталонія користувалась автономією. Зі встановленням режима Франко (1939 р.) каталонську автономію було скасовано. Її було відновлено у вересні 1977 р. Сьогодні за правовим статусом Каталонія є однією з найбільш самостійних автономій у Євросоюзі.

Каталанською мовою говорять в Іспанії та Франції, а також подекуди в Італії та Андоррі, зокрема у таких великих містах, як Барселона та Валенсія. З 1970-х років у Іспанії ця мова є офіційною на тих територіях, де нею послуговуються. До цього протягом кількох століть каталанська була заборонена або зазнавала репресій як в Іспанії, так і у Франції.  За даними "Вікіпедії",  сьогодні в світі 11,6 млн. людей її розуміють, а 9,4 млн. - вміють нею говорити.

comments powered by HyperComments