Подорож стежками мандрівного філософа

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 6 вересня 2011, 22:06
На території Харківської області є не лише Сковородинівка, де розташований музей-садиба видатного філософа, а й будинок священика, який зберіг значну частину листів Григорія Сковороди, старезні липи, під якими відпочивав письменник, та ще низка цікавих місць.
Подорож стежками мандрівного філософа

Екскурсія розпочинається з центру села Бабаї, що неподалік Харкова. Там розташований будинок священика Якова Правицького. Саме на його адресу надходили листи від друзів і колег Григорія Сковороди. Крім того, сам філософ доручав священику відправляти його листи. Виявилося, що Яків Правицький копіював тексти Григорія Сковороди, а то були справжні філософські есеї, і цим самим вберіг їх для нащадків.

За словами краєзнавця Вікторії Склярової, будинок Якова Правицького бажано було б викупити, реставрувати і влаштувати музей. Але нинішні мешканці будинку не згодні з умовами, які їм пропонують.

Згадки про часті візити Гирорія Сковороди у Бабаї також збереглися у вигляді зображення філософа з пером на гербі села.

А нещодавно, сільський голова Олександр Мороз розмістив на стіні Будинку культури величезний білборд із зображенням філософа у повний зріст, а під ним - окремий - з цитатами Григорія Сковороди, які щомісяця поновлює.

Проїхавши декілька кілометрів можна зупинитися біля Сковородинівського джерельця зі смачною водою, пройти вглиб лісу і побачити грушник - галявину з деревами, вік яких понад сто років.

Далі стежки давнини ведуть до архітектурного музею просто неба. Подорожніх зустрічають три дерев'яні споруди: Корчма, хатина та залишки млина.

За соняшниковими, кукурудзяними і пшеничними полями постає Сковородинівка - колишня Пан-Іванівка.

Родинний маєток Ковалівських з часом став музеєм та місцем проведення Сковородинівських наукових читань і мистецьких пленерів. У приміщенні музею зберігаються особистіі речі Григорія Сковороди, кімната, у якій провів мандрівний філософ в останні дні свого життя, інформаційний стенд з портретами лавреатів премії ім. Григорія Сковороди, скульптурні образи героїв Харківських байок роботи видатного кераміста Петра Мося, старовинні фоліанти.

Музей оточений ландшафтним парком з сімома липовими алеями, які сходяться в округлому майданчику "Сонце". Є тут криничка, яблуневий сад, скульптури, невеличкий став і дуб з дуплом, в якому Григорій Саввич усамітнившись, творив свої донині актуальні праці.

comments powered by HyperComments