У рамках святкування 100-річчя з Дня народження відомого поета Чеслава Мілоша у Харкові відбулася третя панельна дискусія на тему «Пограниччя – зона великих єресей»

Жанна Титаренко  |  Субота, 3 грудня 2011, 15:04
Чеслав Мілош був польським письменником, гуманістом, лауреатом Нобелівської премії 1980 року і людиною пограниччя. Його постійно хвилювали питання того, як можна зняти напругу між людьми різних віросповідань, національностей і культур. Тому Чеслав Мілош намагався бути тією ланкою, що з'єднувала пограниччя Польщі, Литви, Білорусі й України.
У рамках святкування 100-річчя з Дня народження відомого поета Чеслава Мілоша у Харкові відбулася третя панельна дискусія на тему «Пограниччя – зона великих єресей»

Дискусії на тему того, чим є пограниччя – відсталою периферією чи місцем злиття культур, що вибухає якимсь культурним феноменом, відбулися у Львові, Дніпропетровську (умовна межа між лісостепом і степом) і  у Харкові.

На початку, учасники дискусії розповіли про світоглядні позиції Чеслава Мілоша і його короткі біографічні дані. У цей день до Харкова прибув польський письменник і есеїст Кшиштоф Чижевський, який особисто знав Чеслава Мілоша.

Дискусія про пограниччя розгорталася поступово. Спочатку модератор зібрання історик Ярослав Грицак наголосив на тому, що дуже багато цікавих книжок походить з окраїни і центри втрачають свою монополію.

Але тут же журналіст і прозаїк Микола Рябчук сказав: «Це хибна ідея периферії. Це центр складає таке бачення, аби не інвестувати периферії. Це міфологізація пограниччя. Пограниччя – це місце діалогу і місце конфліктів та непорозумінь». Продовжуючи свою думку, Микола Рябчук наголосив на тому, що Чеслав Мілош хоч і був людиною пограниччя, свою кар’єру він робив у Парижі і США, тобто реалізовував себе в метрополіях, а не на периферії. Пан Микола також навів низку аналогічних прикладів з іншими відомими діячами.

«Яким би багатим пограниччя не було, там немає відповідної інфраструктури», - додав М. Рябчук.

Харківський письменник Сергій Жадан заперечив штучність концепту пограниччя, але водночас задався питанням: чому в Україні пограниччя не вибухає надзвичайно високим рівнем культурницького розвитку?

У відповідь на це питання прозвучали різні думки, серед яких було сказано, що довгий час Україна перебувала на периферії двох великих культур – європейської і московської (згадайте, як усі чекали приїзду акторів з Москви, книжок із Петербургу і журналів мод з фотографіями французького вбрання тощо). Але тепер Україна є самостійною державою, тому для її культурницького розвитку потрібен час і, звісно ж, праця українського народу.

Друга частина дискусії, що відбувалась у приміщенні Харківського Національного Університету ім. В. Н. Каразіна, продовжилася вільними виступами і запитаннями студентів, викладачів та інших гостей цього заходу.

Три панельні дискусії до 100-річчя з Дня народження відомого поета Чеслава Мілоша відбулись за підтримки Українсько-Польського академічного центру науки і культури, Міністерства культури і національної спадщини Польщі, Польського інституту в Києві, Інституту книжки (Краків). Організатор дискусій - ГО "Форум видавців". В числі організаторів - Олександра Коваль, президент Форуму видавців у Львові, Андрій Павлишин - перекладач, Ігор Марков, політолог, соціолог, Ярослав Грицак - історик, Світлана Одинець - журналіст.

Коротка біографія Ч.Мілоша у Вікіпедії

comments powered by HyperComments