У Маріуполі відкрився Центр мистецтв «Artlux»

Вівторок, 20 грудня 2011, 14:14
Урочиста церемонія відбулася в суботу, 17 грудня. Це проект, який народився за ініціативою трьох маріупольських колекціонерів - Олександра Чернова, Олександра Федосова та Олександра Білоусова.
У Маріуполі відкрився Центр мистецтв «Artlux»

Поціновувачі талантів  українських та російських художників XIX - XX ст., а також рідкісних раритетних речей вирішили відреставрувати будівлю «Союздруку» на Артема. Історичне, але застаріле. Роботи з реконструкції почалися в листопаді. І що цікаво: в процесі ремонту будівельники виявили замуровану в колоні записку - привіт нащадкам з далеких 50-х. У посланні йшлося: «Тут виконували роботи Петро Іщенко, Віктор Галенко, Саша Василенко. 4.06.1955 р. Заробили погано. Епоха соціалізму».

Отже, перший поверх. У першому з двох залів розташована художня тематична виставка: «Зима. З циклу «Пори року». Живопис. Графіка. Фарфор». У другому - «Море, таке різне ...». Тема підкріплена нетрадиційним жанром - фарфором, що став останнім часом надзвичайно популярним. В експозиції представлені твори багатьох відомих живописців Росії та Україні. Серед них - Народні художники України Михайло Кокін, Юрій Зорко, Михайло Надєждін, Микола Ясиненко; із заслужених - Петро Кот, Борис Єрьомін, Віктор Пономарьов, Іван Дзюбан, Володимир Жуган ... Є й маріупольські: Леонід Гаді, Лель Кузьмінков, Валентин Константинов, Альберт Махотін, Григорій Пришедько ...

Піднімаючись на другий поверх, можна побачити виставку автопортретів багатьох авторів - в основному, маріупольських і донецьких. Це Микола Бендрік, Микола Тихонов, Олександр Кечеджі, Володимир Хоренко, Іван Кириченко та ін

Особливий пласт займає експозиція живопису українських художників другої половини ХХ століття, а також «Каслінское лиття. XIX - XX ст. "- З приватних зібрань. Кожна з представлених робіт могла б прикрасити найкращі столичні музеї. Це скульптура  Роберта Робертовича Баха (1859-1933),  Миколи Івановича Ліберіха (1828-1883),  П'єра-Жюля Мен (1810-1879), Клодта. Широко представлений і радянський період малої пластики з чавуну, серед них Олена Янсон - Манізер (1890-1971).

Ще одна виставка - «Порцеляновий заповідник». Любителям анімалістики представлені численні порцелянові ведмедики, олені, собаки, коні, лисиці різних заводів колишнього СРСР. Серед них - всесвітньо відомий Ленінградський, який належав до п'ятірки найзнаменитіших порцелянових мануфактур Європи.

Віддана дань і видатному землякові - Архипові Куїнджі. Невеликий куточок у центрі залу прикрашений кількома присвяченими йому експонатами. Гордість - рання фотокопія 1878 року «Ліс».

У центрі працює «Антикварний салон», де кожен бажаючий може вибрати собі до смаку предмети колекціонування - листівки, статуетки, живопис, графіку, матеріали з краєзнавства ... Буде і художньо-реставраційна майстерня - за словами Чернова, тут розташуються майстри декоративного розпису дерев'яних виробів ( шкатулки, тарілки, дитячі меблі).

Адміністрація обіцяє: щомісяця тут проходитиме нова авторська або тематична виставка. Центр стане справжньою обителлю духовності, таланту і майстерності.

comments powered by HyperComments