Прем'єра фільму «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» у кінотеатрах Харкова

Світлана Шкурай  |  Понеділок, 6 лютого 2012, 17:56
З 19 січня 2012 року у кінотеатрах країни розпочався показ фільму українського виробництва «Той хто пройшов крізь вогонь» . Харків’яни також мають змогу подивитися цю картину, а 2 лютого відбулась зустріч з її акторами та продюсером.
Прем'єра фільму «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» у кінотеатрах Харкова

«Я не українець, але я радий, що живу у цій країні», - так, за словами актора Віктора Андрієнка, після перегляду стрічки сказав один глядач з російським корінням. Одне із першочергових завдань фільму – виховання гордості за країну, своїх героїв. «Є величезна кількість українців, яких Україна не знає.», - додає Віктор.

Говорить Віктор Андрієнко

Дійсно, люди, відомі у всьому світі, часто залишаються невідомими на власній Батьківщині. Історія  прототипу головного героя Івана Даценка також була забутою, поки на її основі Вадим Драпей не написав літературний твір на 30 сторінок. Його було покладено в основу сценарію, написаного Костянтином Коноваловим та Денисом Замрієм і допрацьованого Михайлом Іллєнком – режисером картини.

Історична довідка:

Іван Іванович Даценко, льотчик авіації дальньої  дії, народився у селі Чернечий Яр Полтавської губернії 29 листопада 1918 року вродині селян. Перед війною він закінчив льотну школу. Був командиром ланки бомбардувальників, здійснив близько трьохсот бойових вильотів. У 1944 році був збитий поблизу Львова. Протягом тривалого часу про нього нічого не було відомо. У 1967 році радянська делегація, перебуваючи в Канаді, спілкувалась з вождем племені ірокезів, який розмовляв з ними українською. Вождь назвав своє справжнє ім’я – Іван Даценко. В племені він носив ім'я, яке й дало назву фільму - ТойХтоПройшовКрізьВогонь.

Фільм знайомить глядача з життям радянського льотчика, який став вождем індіанського племені. Ще до початку війни Іван зустрічається з Любою, а вже під час розгортання бойових дій вони беруть шлюб. Через зраду свого друга, закоханого у його дружину,  головний герой опиняється у Канаді, але прагне повернутися у рідні краї до родини. Подолати перешкоди Іванові допомагають надзвичайні здібності, отримані від предків, - характерництво. Таким чином, він виступає у ролі такого собі автентичного українського героя, хоча для створення образу супермена йому бракує масштабності і голлівудської ідеальності: людство він не рятує.

 Робота над фільмом розпочалась у 2007 році.  Через фінансові проблеми у зйомках було кілька перерв. І нарешті, у минулому році, його було завершено. Зараз «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» можна побачити у кінотеатрах найбільших міст України: Києві, Вінниці, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Кіровограді, Львові, Одесі, Полтаві, Тернополі. До речі, у Харкові на стрічку можна буде потрапити до 8 лютого.

На зустріч з акторами і продюсером до молодіжного центру «OST» завітали близько 50 харків’ян, адже чутка про можливе представлення фільму на отримання премії «Оскар» від України викликала зацікавлення. Окрім спілкування, 2 лютого можна було взяти автограф і подивитись на індіанські прикраси, принесені шоу-театром «Дикий Захід»,

Під час дрозмови гостям поставили таке питання: «Чому українське кіно не розвивається? Чому в нього не вкладаються гроші?». У відповідь Андрій Суярко, продюсер, наголосив, що в нашій державі живуть талановиті митці, які можуть зняти фільм високого рівня за досить невелику суму. На жаль, вкладати гроші в культуру ніхто не квапиться.

Бюджет цього фільму складає 16 мільйонів гривень, з яких тільки 10 державних, а інші – зібрані режисером. Погодьтеся, що це мізерна сума для зйомок якісного кіно. Тому не будемо занадто прискіпливими. «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» підкорює глядача ідеєю. «Сама історія вражала всіх, кому я її розповідав», - зазначає Андрій Суярко.

Виступає Андрій Суярко

Дійсно, ви не побачите тут запаморочливих спецефектів, але стовідсотково відчуєте український дух, втілений у гаданнях, передчуттях та віруваннях, майстерність наших акторів і рідні краєвиди, адже майже весь фільм знятий в Україні, неподалік від Києва. Винятком є тільки перша сцена фільму, де Іван потрапляє до Канади. Замість актора у ній зіграв сам режисер, адже знята вона під час простою, коли Михайло Іллєнко вирушив у подорож.

Відродження українського кіно (або навіть його створення, якщо не враховувати роботи до 1991 року) – завдання складне і тривале. «Перший фільм, доведений до масового глядача», «Перший досвід українського сучасного кінематографу» - так говорили про стрічку гості зустрічі. Непросто бути першими, але «ТойХтоПройшовКрізьВогонь»  має стати поштовхом до створення українських фільмів іншими режисерами.

comments powered by HyperComments