У літературному музеї говорили про Слобідську Україну XVIII століття з дослідником Володимиром Маслійчуком

Світлана Шкурай  |  Середа, 8 лютого 2012, 16:25
Морозного вечора 7 лютого у Харківському літературному музеї відбулась зустріч з відомим істориком Володимиром Маслійчуком. Розмовляли про Слобідську Україну XVIII століття, тогочасну культуру, освіту і девіації (соціальна девіація — це відхилення поведінки людини від традиційних у даному суспільстві нормативів).
У літературному музеї говорили про Слобідську Україну  XVIII століття з дослідником Володимиром Маслійчуком

В одній із зал експозиції «Григорій Сковорода: мандрівка за щастям» зібралися харків’яни, щоб послухати історика і поставити свої запитання. Гостей було так багато, що місць усім не вистачило, але це нікому не завадило.  Найбільшу цікавість викликала книжка Володимира Маслійчука «Неповнолітні злочинці в Харківському намісництві 1780-1796 рр.», адже на цю тему говорили довго: цікавились видами злочинів, покараннями.

Історик Володимир Маслійчук

Багато уваги приділили й освіті. «Виявилось, що Росія зазнала великої поразки у Кримській війні, не маючи освіченого населення. Почали робити переписи. Як ви думаєте, який народ у ХІХ столітті Російській імперії виявився найнеосвіченішим? Українські селяни. Рівень їх освіченості був мізерним» - розповідає Володимир Маслійчук.  Причиною такого становища була відсутність шкіл і школярів у сучасному розумінні цих слів: навчалися і 5-річні, і 50-річні у дяка.

Фото надані  Харківським літературним музеєм


comments powered by HyperComments