Відбулася презентація книги відомого історика Володимира В'ятровича «Історія з грифом «секретно». Таємниці українського минулого з архівів КГБ»

Олексій Пушняк, ГО «Українська Справа»  |  П'ятниця, 20 квітня 2012, 15:36
19 квітня у харківській книгарні «Є» відбулася презентація книги відомого історика Володимира В'ятровича «Історія з грифом «секретно». Таємниці українського минулого з архівів КГБ», створеної в рамках проекту «Наш формат історії». Нарешті книга, лік тиражу якої йде на тисячі і яка вже досить тривалий час успішно продається в українських книгарнях, була офіційно представлена автором у Харкові.
Відбулася презентація книги відомого історика Володимира В'ятровича «Історія з грифом «секретно». Таємниці українського минулого з архівів КГБ»

Книга об’єднує в собі нариси з української історії ХХ століття, акцентуючи увагу на тих її сторінках, що через свою засекреченість залишаються для багатьох білими плямами. Книга проливає світло на питання, що через свою небезпечність для радянської системи були постійним об’єктом замовчування та брехні. Автор книги розкриває ті аспекти, що були предметом інтересу радянських органів держбезпеки від ЧК до КГБ і відповідно знайшли своє відображення в їх документації – раніше таємній, а тепер доступній для вивчення.

 Йдеться, насамперед, про визвольний і просто національний рух в Україні, про долі відомих та невідомих широкому загалу його представників, про роботу спецслужб і табірної системи СРСР, зокрема, використовувані ними прийоми придушення українства, технології інформаційної війни, а також про інші факти нашої історії – такі, як Чорнобильська катастрофа. Загалом книжка містить 32 оповіді, деякі наведені відомості є унікальними й уперше оприлюднюються після зняття грифу "секретно".

Книга написана надзвичайно доступно і за стилем викладення більше нагадує детективний жанр, аніж наукову монографію з історії. Разом із тим, насиченість фактичним матеріалом робить її цікавим джерелом історичної інформації.

Протягом презентації В. В’ятрович звернув увагу на актуальність досліджень, присвячених українській історії минулого століття, оскільки вони дають можливість відновити тяглість української національної історичної пам’яті. Також історик поділився багатим досвідом роботи з державними архівами, станом доступу до архівів спецслужб в Україні й за кордоном, зокрема в РФ.

Було відзначено, з одного боку, вкрай недостатню вивченість української історії ХХ століття і той величезний обсяг роботи, який мають виконати дослідники, щоб опрацювати та осмислити всю ту інформацію, яка зараз доступна в архівах. З іншого боку, – відзначене підвищення уваги до архівів науковців, особливо іноземних, що досліджують історію як України, так і СРСР, і яким українські архіви дають можливість ознайомитися з тими документами, що засекречені в РФ.

Окрім того, В. В’ятрович оголосив про наміри продовжувати серію книжок, присвячених розсекреченню архівів. Наступна книга, за його словами, буде представлена восени цього року.

comments powered by HyperComments