Микола Зубков: «Увесь архів досліджень української мови, який збирав по-всьому світу все своє життя, Юрій Шевельов передав у Японію»

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 18 травня 2012, 22:33
Про це та інше видатний український філолог, укладач словників Микола Зубков розповів під час творчого вечора пам’яті мовознавця Юрія Шевельова, етнографа, громадського діяча і бандуриста Гната Хоткевича та композитора Сергія Борткевича, який відбувся у приміщенні Харківського осередку Спілки Письменників України.
Микола Зубков: «Увесь архів досліджень української мови, який збирав по-всьому світу все своє життя, Юрій Шевельов передав у Японію»

 

«Юрій Шевельов на науковому рівні довів, що українська і російська мови є різними», - зауважив Микола Зубков.

А ще Микола Зубков поділився власними спогадами про Юрія Шевельова: «У 1993 році Юрій Шевельов приїхав до Харкова. Мав нагоду побачити цього видатного українського мовознавця. Лекцію слухали стоячи, бо багато охочих було».

Про життєвий і творчий шлях видатного українського бандуриста, громадського діяча, етнографа й науковця розповів голова Харківського осередку Спілки Української Молоді Костянтин Черемський.

«За участь у керівництві політичним страйком 1905 Гнат Хоткевич зазнав переслідувань і в січні 1906 був змушений переїхати в Галичину, яка на той час була в складі Австрії. Заробляв для родини концертами. Створив перший гуцульський селянський театр. І галичани дуже дивувалися з того, яким же чином людина зі сходу змогла домогтися таких успіхів в українському театрі й грі на народних інструментах… У 1938 році був заарештований», - доповідав Костянтин Черемський.

Пролунала на вечорі пам’яті й пісня «Літа орел, літа сивий…» у супроводі бандури, яку виконав Костянтин Черемський.

Продовжив вечір студент історичного факультету Харківського національного університету ім. Каразіна Мирослав Мисла.

Знайомлячи присутніх заходу з постаттю Сергія Борткевича, Мирослав Мисла зазначив, що найбільше гарної музики композитор створив саме в Харкові.

«З Харкова поїхав на навчання до Петербургу. Потім університет закрили через студентські страйки. Завершував освіту закордоном. Одружився і переїхав до Берліну. Виступав у Німеччині, Австроугорщині, Франції, Італії… Повернувся до Харкова. Заарештували… Звільнившись, з 20-ма доларами в кишені негайно подався до Константинополя. Помер у Відні 25 жовтня 1956 року, де й похований», - доповідав Мирослав Мисла.

Завершився вечір патріотичним концертом. Лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк у Харкові заспівав те, чого немає на професійних компакт-дисках.

comments powered by HyperComments