Відбувся круглий стіл, присвячений роковинам перепоховання Тараса Шевченка

Жанна Титаренко  |  Середа, 23 травня 2012, 15:06
Історики, літератори і громадські діячі Харківщини висловили своє бачення постаті Тараса Шевченка в історії національного руху українців 19-21 століть.
Відбувся круглий стіл, присвячений роковинам перепоховання Тараса Шевченка

Президент благодійного фонду «Велика родина» Юрій Рубан повідомив, що метою круглого столу є не лише популяризація Шевченка, а й усвідомлення його ролі в становленні незалежності України.

Голова Харківського історико-філологічного товариства Ігор Михайлин почав свою доповідь із того, що Тарас Шевченко жодного разу не був у Харкові.

«Але разом з тим, саме харківці заснували в Каневі «Братство Тарасівців». Перша україномовна стаття про Тараса Шевченка (автор Микола Сумцов) вийшла друком у харківській газеті «Южний край». Микола Сумцов був видатним журналістом, очолював Харківське Історико-Філологічне Товариство, написав понад 80 праць про Тараса Шевченка.

Присутність Тараса Шевченка у Харкові – в його читачах, у потребі до його слова, у пам’ятниках і назвах вулиць», - зазначив Ігор Михайлин.

Один з редакторів сайту  historians.in.ua  Володимир Склокін та доктор історичних наук Георгій Касьянов проаналізували подачу інформації про Тараса Шевченка у вузівських та шкільних підручниках.

«Про роль Тараса Шевченка у творенні літературної української мови сказано далеко не в усіх підручниках. У деяких підручниках Тараса Шевченка називають символом нової України, але без детальнішої конкретизації.», - зазначив Володимир Склокін.

«З найсокровенніших своїх глибин український народ висунув Тараса Григоровича Шевченка», - процитував шкільний підручник за 9 клас Георгій Касьянов.

А ще Георгій Касьянов розповів про дискусії, які велися в Києві довкола того, чи можна поставити на обкладинку нової книги голого Тараса Шевченка.

«Страшенні дискусії були. Але врешті-решт вирішили обмежитися тим, що розмістили малюнок усередині книжки», - зазначив Георгій Касьянов.

Круглий стіл продовжився цитуванням віршів Великого Кобзаря та запитаннями до доповідачів.

Найбільше запам’яталося зауваження одного з викладачів Харківського вишу про те, що Тарас Шевченко не є основоположником української мови.

«Це хибне уявлення. Виходить так, що Котляревський українську мову зачав, а Шевченко – основоположив. Українська мова була забагато раніше до Котляревського і Шевченка. Вони говорили цією мовою, а не вигадували її», - прокоментував викладач.

comments powered by HyperComments