Випускник інженерно-будівельного інституту використовує блоки з житньої соломи у будівництві

Сергій Чадромцев  |  Середа, 23 травня 2012, 16:00
Микола Шаповал будує власний будинок, стіни якого будуть наповнені соломою. За допомогою прес-підбирачів солому пресують у щільні блоки, які можна використовувати не лише для сільськогосподарських потреб, але й для створення житла.
Випускник інженерно-будівельного інституту використовує блоки з житньої соломи у будівництві

Микола розповідає, що виріс в квартирі, але влітку часто бував у селі. Він відчував велику різницю між міським і сільським житлом – місто створювало емоційну напругу, відчувався брак повітря. Хотілося мати власний будинок ближче до землі і до природи. У сільському будинку Микола завжди відсипався і комфортно себе почував. За останній час вивчив і випробував різні технології, і вирішив використати нову та енергоефективну технологію будівництва для створення власного житла.

Зараз будівництво на етапі створення каркаса житла. За проектом – це буде одноповерховий будинок з трьома кімнатами, мансардою і підсобним приміщенням. В інтер'єрі теж будуть використані натуральні матеріали.

Різновид такої каркасної технології будівництва отримав свою міжнародну назву – «Straw bale», що означає – копна соломи. У Полтавській, Рівненській і Дніпропетровській областях вже є такі будинки, проте у Харківської області, технологія втілюється у життя вперше.

Перший солом'яний будинок був побудований в 1896 році в США в штаті Небраска, а в Європі такий будинок з'явився 1921 року. У 70-ті роки XX століття в США подібне будівництво стало масовим. До нашого часу було побудовано близько 100 тисяч будинків і громадських споруд. У європейських країнах з використанням такої технології будують школи, дитячі садочки, торгівельні споруди і готелі.

Головною конструкцією такого будинку є дерев'яні балки. Солом'яні блоки вставляються всередину – між стійок, зашиваються дошками і обштукатурюються глиною з обох боків. Солому не спушують, тобто сам блок досить щільний. Солома підсилює жорсткість конструкції.

Солома добре зберігає тепло за рахунок своєї трубчастої структури. На відміну від синтетичних утеплювачів, солома не шкодить здоров'ю людини. Багато синтетичних утеплювачів виділяють формальдегід – безкольоровий токсичний газ з різким запахом, який негативно впливає на нервову систему і дихальні шляхи людини. Повітря з вмістом формальдегіду може привести до знесилення, депресії, головного болю. Формальдегід так само міститься в пінопласті, який зазвичай застосовують в каркасних технологіях будівництва.

Микола Шаповал: «Ідея наповнення стін пінопластом викликала сумніви. Дія багатьох синтетичних матеріалів на людину до цього часу повністю не вивчена, тому я став прибічником природних матеріалів».

Пропозицій про продаж солом'яних блоків вистачає. Їх виготовляють агрогосподарства для різних сільськогосподарських потреб, та пропонують на продаж після збору врожаю в кінці липня.

Микола Шаповал: «Солому можна дістати у господарствах та агрофірмах де є прес-підбирачі. Наприклад, блоки можна привезти з села «Проходи» Дергачовського району - це приблизно 30 км. від Харкова. Зазвичай блок зв'язаний трьома перетяжками. Необхідно, щоб при підйомі блоку рукою він не деформувався, тоді він досить щільний і його можна використовувати у будівництві. Якщо гідні умови зберігання, то можна купувати і торішні блоки. Головне, щоб вони були сухі. Потрібна житня солома, тому що її не їдять миші, вона щільніша і на дотик більш пружна».

Глиняна штукатурка не горить і може довгий час витримувати дію вогню. Сама глина володіє вогнетривкими властивостями. Майстри гончарної справи обпалюють глиняні горщики і глеки  до шести годин при температурах до тисячі градусів за Цельсієм. Микола розповідає, що солом'яна стіна оштукатурена глиною може витримувати до двох годин дії відкритого вогню без втрати здатності несучої стіни, що відповідає європейському стандарту пожежобезпеки. Микола пояснює, що технологія випробувана часом викликає більше довіри.

Микола Шаповал: «Глина  за надлишкової вологості в приміщенні здатна поглинати вологу, а за нестачі – віддавати. Якщо глина має багато зв'язуючого компоненту, то потрібно додавати більше піску, щоб глина не тріскалася».

Микола планує закінчити будівництво восени. У новому будинку житиме і зустрічатиме друзів.

comments powered by HyperComments