Концерт Ігоря Богдана приурочений до Дня Матері та Дня Героїв

Олексій Пушняк  |  Неділя, 27 травня 2012, 00:39
У Харкові відбувся концерт відомого співака, заслуженого артиста України Ігоря Богдана разом із Тарасом Тимошенком і Юрієм Мельником, учасниками львівського музичного гурту «Галичани». Цей виступ – частина серії концертів музиканта в містах України, приурочених до традиційних травневих свят – Дня Матері та Дня Героїв.
Концерт Ігоря Богдана приурочений до Дня Матері та Дня Героїв

 

Виступ артистів відбувався у Харківської філармонії. Глядачів зібралось навіть більше, ніж зміг вмістити зал. До програми концерту увійшли українські пісні –  відомі та нові – проте неодмінно радісно зустрінуті харківською публікою. Музиканти разом із присутніми створили особливу теплу атмосферу, в якій нікого не полишало відчуття єднання. Таке загальне єднання мало місце і під час спільного виконання всім залом популярної народної пісні «Ой у вишневому садочку..», і під час інших пісень – коли присутні рядами взялися за руки та рухалися в такт музиці.

Цей показовий момент добре ілюструє ту важливу місію, яку виконує Ігор Богдан по всьому українському світу – давати можливість нашому люду, де б він не жив, мати живий зв’язок з рідною материнською культурою. Артист ніби зводить мости між розкиданою по світу українською Діаспорою. Ігор Богдан, хоча й живе зараз із родиною в Канаді, регулярно гастролює різними країнами світу, де живуть нині українці. У цьому переліку, звісно, Канада, яку артист об’їздив вздовж і впоперек, а також США, Австралія, Німеччина, Бельгія, Польща й інші країни. У планах артиста нові й нові концерти в різних куточках планети.

Не забуває артист і про свою рідну Україну, в якій неодмінно виступає щороку, й не зважаючи на двадцять років життя за кордоном та тисячі кілометрів відстані досі вважає її рідною. Не менш важливими є концерти пана  Ігоря тут, в Україні, особливо на її східних теренах. Як відзначали присутні, концерт став чи не найбільшим зібранням свідомої української громади Харкова за останній час. Ті функції, від виконання яких на превеликий жаль усувається наша рідна держава, мусить виконувати саме суспільство. Тому виступи пана Ігоря у Харкові та Донецьку є важливим внеском у підтримання вогника нашої культури і мови серед іншокультурного засилля. Потрібно відзначити і зусилля всіх тих, завдяки кому цей концерт відбувся. Це і канадські організації, які згуртували українців діаспори, й підприємці, бізнесмени м. Калгорі (Канада), що радо підтримують розвиток української пісні, це і різноманітні українські організації м. Харкова: ГО «Українська Справа», МБУ «Центр Національного Відродження», об`єднана опозиція «За Батьківщину», ВО «Свобода». Кожна з цих організацій доклала максимум зусиль аби концерт Ігоря Богдана відбувся й об`єднав українців Діаспори, й українців від Сходу до Заходу.

Потрібно також відзначити, що цей гастрольний тур артиста став своєрідною відзнакою його 35-річного ювілею творчої діяльності. Ігор Богдан, закінчивши Київський театральний інститут ім. К-Карого за спеціальністю – актор театру і кіно, розпочав свою артистичну кар’єру в драматичному театрі в м. Рівне. Проте продовжив кар’єру вже як співак, виступав солістом у гуртах «Калина» Черкаської філармонії, «Обрій» Сумської філармонії та у популярному гурті «Ватра», де Ігор познайомився з І. Білозіром і О. Білозір. Співпрацював з І. Білозіром, який довірив співаку перше виконання своїх пісень, що принесли Богдану велику популярність. У середині 80-х років, разом з прекрасним музикантом О. Кульчицьким створив новий колектив – Гурт О.Кульчицького, в якому Ігор Богдан стає єдиним солістом. Програми, підготовані колективом, користувалися великою популярністю у глядачів. В 1989 р., вперше в Україні, з професійної сцени в його виконанні зазвучав наш Гімн – «Ще не вмерла Україна». Оскільки тодішня комуністична влада не приймала національно-патріотично спрямований гурт з його виступами по Україні, хлопці з великим успіхом гастролювали Європою.

Олексій Пушняк.

ГО «Українська Справа»

м. Харків.

comments powered by HyperComments