Книгарня "Є", життя нескінченне: між весіллям та похороном - розгублений і модний британець

Субота, 22 вересня 2012, 07:11
Книгарня “Є” запрошує на відкриту лекцію краєзнавця Сашка Ткаченка “Весілля як обряд переходу в українській традиції”, що відбудеться 25 вересня. Початок о 18:00.
Книгарня "Є", життя нескінченне: між весіллям та похороном - розгублений і модний британець

Весілля — стародавній звичай, що сягає своїм корінням далекого минулого. Це — унікальне дійство з елементами театральності. Як фольклорне явище, весілля відбиває менталітет народу і демонструє його пріорітети.

26 вересня,  з 18:00 – презентація перекладу роману  ДіБіСі П'єра «Світло згасло в Країні Див» ((DBC Pierre, Lights out in Wonderland).

ДіБіСі П’єр  (Пітер Фінлей - Peter Finlay) отримав Букерівську премію 2003 року за книгу «Vernon God Little». За цей ж твір ДіБіСі П’єра нагородили премією Вайтбред та відзнакою Дублінського університету ім. Джеймса Джойса. ДіБіСі ставлять в один ряд з такими авторами, як Салман Рушді, Шеймас Гіні, Джоан Роулінґ.
Видання роману ДіБІСі «Світло згасло в Країні Див» стало своєрідним мегапроектом із залученням багатьох видів мистецтва (кіно, малярство, фотографія, колаж, мультимедіа). Увага до цього автора і його книжки невипадкова, адже в романі йдеться про тотальну зневіру у сучасному світі.
Цей твір – як осінній вітер у волоссі. пісок скрегоче на зубах, а намагання вловити тепло таке сильне, що шкіра аж починає пекти, хоч давно безнадійний листопад. У десперованому пошуку дверцят запасного виходу, героя кидає від сентиментів до цинізму, а ти дратуєшся, ненавидиш і пригортаєш до грудей, і годуєш з рук «сніданками поета» (сім цигарок, три доріжки, півпляшки маріуса), і киваєш на розпачливі наївні розумування, і виколупуєш скалки дитячих травм, і ділиш на двох похмілля, і гладиш по волоссю... а він все думає, що то осінній вітер.
Роман презентуватиме ініціатор та втілювач перекладу Галина Шиян.

ДіБіСі П'єр нещодавно був Почесним гостем  19-го Форуму видавців у Львові. Переклад, редагування, дизайн, візит автора на Форум видавців 12-16 вересня 2012 року профінансував Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України». Також фонд підтримав створення веб-сайту http://btrmiomax.com/ на підтримку книги. Видано роман власним коштом перекладача Галини Шиян. На створення візуального та музичного компоненту до книги  збираються пожертви через платформу «Велика ідея».

27 вересня, з 18:30 – дискусія та презентація книжки Валентини Сушко «Життя Нескінченне. Поховальна обрядовість українців Слобожанщини ХІХ - ХХІ ст.».

Під час презентації розглядатимуться уявлення про обрядові реалії ХІХ – ХХІ ст., динаміка історичного розвитку компонентів поховально-поминальної обрядовості, регіональної та локальної специфіки слобідсько-української похоронно-поминальної звичаєвості, сучасного стану традицій.
Презентує книгу Валентина Сушко.
Модератор — Михайло Красиков.

Адреса книгарні «Є»: Харків, вул. Сумська, 3.

Вхід вільний.

Медіапартнер всіх заходів — тижневик «Український тиждень».

comments powered by HyperComments