Мусульмани розпочинають відзначати свято Курбан-байрам

Четвер, 25 жовтня 2012, 16:39
У середу в Саудівській Аравії розпочався хадж – традиційне паломництво мусульман до святинь ісламу в місті Мекка. А у четвер у Криму, де живе найбільша мусульманська громада України, починають відзначати свято жертвоприношення – Курбан-байрам.
Мусульмани розпочинають відзначати свято Курбан-байрам

Четвер – перший день свята – є вихідним для кримчан, які сповідують іслам. Проте частина українських мусульман розпочнуть святкові заходи лише у п’ятницю.

Десятки тисяч мусульман Криму в четвер зранку разом моляться на честь початку Курбан-байраму. Після святкового намазу – традиційний обряд жертвопринесення тварин – корів, овець чи кіз. Його виконують на згадку про жертвопринесення Ібрагіма (у біблійній традиції – Авраама). Про цю подію мовиться не лише в Корані, але й у Біблії.

Курбан-байрам – головне і найбільш шановане свято ісламу. За кримськими народними переказами вважається, що саме в ці дні відкриваються ворота раю, а всі шайтани в пеклі заковуються в ланцюги.

У Муфтіяті Криму кажуть, що це час радості і водночас час поминання покійних. Також, це дні коли мусульмани виявляють особливу повагу до старших людей. У дні свята обов’язково треба відвідати своїх батьків, родичів старшого віку, привітати їх і принести гостинці. Насамперед дають м’ясо принесеного в жертву барана чи іншої жертвенної тварини. Частину м’яса мусульмани роздають бідним і немічним. Тож Курбан-байрам називають і святом жертвоприношення, і святом милосердя, коли мусульмани можуть виявити всі свої найкращі людські якості.

Розбіжності у даті – не завада для свята

Разом з тим, частина українських мусульман, які, зокрема, орієнтуються, на арабські мазгаби (традицію), розпочинають святкування Курбан-байраму у п’ятницю.

Як пояснив заступник муфтія мусульман Криму аджі Айдер Ісмаїлов, причини розбіжностей полягають у принципах визначення початку місяця за місячним календарем.

«Основний критерій в тому, що коли місяць можна вже побачити в будь-якій частині земної кулі, то всі мусульмани мусять брати це за точку відліку. На жаль, мусульмани деяких країн чекають, щоб місяць стало видно на їхній території», – розповів аджі Айдер Ісмаїлов. Тим не менш, він вважає, що ці розбіжності ніяк не впливають на велич цього свята і на радість кожного з мусульман.

Він також розповів, що у ці дні 89 кримчан беруть участь у хаджі до святих місць. Мусульмани вважають, що протягом життя кожен, хто сповідує іслам, якщо йому дозволяють здоров’я і фінансові можливості, має хоча б раз здійснити таке паломництво.

comments powered by HyperComments