Загроза ліквідації кінотеатру «Боммеръ»: втретє за останні 5 років

Анна Шибирин, Харківська ФРІ  |  Середа, 5 грудня 2012, 23:01
Громадськість занепокоєна намірами влади щодо унікального кінотеатру і оголошує про початок третьої громадянської кампанії «Врятувати Боммеръ».
Загроза ліквідації кінотеатру «Боммеръ»: втретє за останні 5 років

Кінотеатр «Боммер», найстаріший стаціонарний кінотеатр Європи і єдиний артхаусний кінотеатр Харкова, славнозвісний ще й історіями спроб влади позбавити харків’ян цього унікального закладу. Комунальний кінотеатр вже втретє за останні 5 років намагаються ліквідувати. Перший раз установу хотіли продати в 2008 році, другий раз – в 2010-му. На цей раз про продаж (поки що?) не йдеться – вочевидь, влада боїться наступати на ті ж самі граблі. Проте є підстави вважати, що наближається закриття кінотеатру. Підставами стала низка наступних подій.

15 листопада відбулась сесія обласної ради, на якій було прийняте рішення про звільнення директора кінотеатру Чистової Людмили Миколаївни (за її власним бажанням). Проте новий директор не був призначений. Людмилі Миколаївні порекомендували призначити виконуючим обов’язки когось зі штату.

Як відомо зі слів директора, в управлінні культури їй повідомили про майбутню реорганізацію кінотеатру, але про яку саме реорганізацію йдеться – не зазначили. У січні заступник голови ХОДА Євген Савін повідомляв про плани перетворити кінотеатр на молодіжний культурно-розважальний центр зі збереженням кінотеатру. Першим кроком мав стати ремонт опалювальної системи. Рішення про виділення 500 тис. грн. було прийняте на сесії облради 26 квітня. Проте рік добігає завершення, а грошей кінотеатр так і не отримав.

З тих пір єдина згадка про Боммер у світлі співдії з владою датується 30 листопада. Співголова оргкомітету Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень», начальник управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторія Маренич повідомляє про наміри відкриття в кінотеатрі музею кіно. При цьому не зазначено, чи буде, окрім музею, в Боммері кінотеатр. «Під час фестивалю тут будуть проводитись зустрічі з гостями та інтерв’ю відомих режисерів,» - анонсує співголова оргкомітету. І нічого – про демонстрацію кіно.

Тим часом пані Маренич відкриває в місті меморіальні дошки, пов’язані з кіно: одна – Альфреду Федецькому, вже встановлена,  інша – Дмитру Харитонову, в проекті. При цьому дивно, що найстаріший в Європі стаціонарний кінотеатр залишається без відповідної уваги.

Чи є сенс задавати прямі запитання щодо намірів влади стосовно кінотеатру?

«Ми не маємо жодного прямого доказу щодо задуму знищення кінотеатру, проте усі дії місцевої влади свідчать про те, що жоден офіційний документ не є підставою для оцінки справжніх намірів та побудування прогнозів щодо реального розвитку подій. Ця влада дискредитована, і, випускаючи цю заяву, ми виголошуємо їй повну недовіру», - так коментує ситуацію екс-арт-директор кінотеатру Анна Шибирин.

Контакти: Анна Шибирин - 096 89 83 86 0, papercloset@gmail.com

 


comments powered by HyperComments