«Україніка» на виставці печворка

Юлія Данько, Далія Степко  |  П'ятниця, 21 грудня 2012, 19:22
Мистецтво - найпрекрасніший, найстрогіший, найрадісніший і благий символ одвічного, не підвладного розуму прагнення людини до добра, до істини і досконалості. (Томас Манн)
«Україніка» на виставці печворка

 

Печворк - вид рукодільного мистецтва, при якому за принципом мозаїки зшивається цілісний виріб з різноколірних і строкатих шматочків тканини (латочок) з певним малюнком.  

Печворк перекладається як шиття з латочок, а квілт - стьобана ковдра. Квілт - це виріб, що складається з 3 шарів: підкладка, утеплювач і верхня, клаптева частина. В процесі роботи створюється полотно з новим колірним рішенням, узором, інколи, фактурою.

Це мистецтво відомо по всьому світу, а в Україні печворк зיявився з XVIII сторіччя. Наші прабабусі, наприклад, шили собі квілтові спідниці: простьобувалися 2 шаруючи тканини, а наповнювачем була стрижена шерсть.

Грекова Емілія, Олена Шуміліна, Ларченко Світлана, Ларченко Тетяна і Багачук Тетяна відомі не тільки на території України,а також за її межами. Виставка їх робіт проходила з 20 листопада до 12 грудня в Харківському театрі опери та балету, а саме, в галереї «Маестро»  експонувалися роботи з напрямку печворк, виконаних квілтьорами з м. Харкова і м. Києва.

Харківיяни малу змогу щодня приходити і милуватися кольорами чарівних робіт.

Проект «Україніка»  на чолі з засновником та керівником Ніною Баласанян, також з великим задоволенням завітали на виставку.


 

Як тільки молодь увійшла в галерею, пощастило зустріти там одного з авторів робіт Грекову Емілію. Вона люб’язно погодилась провести екскурсію по галереї і розповісти про творчість, про вид мистецтва і про самі полотна.

Молодь на перебій задавали питання. Грекова Емілія розповіла, що досвід і освіта архітектора допомогли в мистецтві, у відображені свого творчого погляду. Молодь була дуже вражена, що Емілія Грекова водночас є активною громадською діячкою.

«Проблем у нашому суспільстві й місті дуже багато», – каже Емілія Грекова. – «Будучи членом "Зеленого фронту" і "Громадської Ради П’ятихаток", прагну бути корисною нашій країні: пишу запити, звернення, беру участь в пікетах, ходжу на судові засідання і так далі. Хочу, щоб наші люди стали громадянами, відповідальними за долю своєї країни».

Також проводяться курси Емілії Грекової з арт-квілтінгу. Арт - квілтінг – це синтез традиційної і сучасної техніки печворка. Курси проходять за адресою: вул. Гаршина, 9, щопонеділка. Курс розрахований на 16 занять по 3 години кожне.

Оскільки на заняття, здебільшого, приходить молодь, то отримані вміння вони використовують для виготовлення різних аксесуарів та одягу для себе і друзів.

Учні виставляли свої роботи на конкурсі студентських робіт «Київські каштани» в 2010р. і зайняли І і ІІ місце. Потім був дуже бурхливий період суспільної діяльності з захисту зелених зон Харкова і заняття відновилися лише цього року.

На питання Гриценко Дарії: «Чому саме вирішили зайнятися печворком?» Грекова Емілія відповіла: «Це дуже гарний вид мистецтв, і тканинами можна займатися коли гарний настрій, і тоді створюється свято душі».

Насправді, якщо подивитися на полотно, одразу відчувається настрій майстра, який виконував роботу .

Яніна Коновал запитала: «Чи завжди, коли Ви починаєте нове полотно виходить саме те що було замислено?» – «Це неможливо спланувати. Коли робота починається, також починає змінюватись стиль, композиція. Не змінюються лише загальні риси» - відповіла Емілія Грекова.

«Де ще проходили виставки Ваших робіт?» - запитала керівник Молодіжного Руху проекту «Україніка» Ашурко Юлія.

«Мої роботи багато разів виставлялися у Харкові й Києві, а також в Херсоні, Москві, Празі, в Голландії і Домініканській Республіці. Хочеться підкреслити, що Харків – столиця печворка в Україні. Харківські квілтери не лише використовують технологічні новинки, але й створюють свою авторську техніку» - розповіла квілтер Емілія Грекова.

«Ми знаємо, що ви архітетор за освітою. Чи має значення, чи відображається Ваша освіта на Вашій творчості?» – Юлія Панченко.

«Архітектурна освіта, звичайно ж, є основою, «фундаментом» моєї творчості. Я вдячна своїм вчителям, Петрову С. М, Тютюннику Ю.Н. та ін., які дали професійні навики використання композиції і кольору, навчили творчо личити до поставленого завдання. Суспільна діяльність теж нікуди не зникла», – відповіла Емілія Грекова.

Після відвідання виставки в молоді залишилися приємні спогади. Дорогою додому дуже бурно проходило спілкування з приводу побаченого й почутого.

comments powered by HyperComments