Народний ансамбль танцю «Горицвіт» зі Львова став володарем «Всесвітнього Оскара Фольклору».

Неділя, 16 грудня 2012, 23:23
Вперше в історії України український фольклорний колектив відзначений такою високою міжнародною нагородою. Урочиста церемонія нещодавно відбулась у португальському місті Гімарайш.
Народний ансамбль танцю «Горицвіт» зі Львова став володарем «Всесвітнього Оскара Фольклору».

Цього року Міжнародна фольклорна асоціація (IGF) з поміж 27 країн удостоїла статуетками Оскар 10 колективів, зокрема з Італії, Хорватії, Франції, Іспанії, Литви, Кіпру, Португалії, які попередньо вже мали міжнародне визнання. Серед лауреатів є і український народний ансамбль танцю «Горицвіт».

«Горицвіт» створили 37 років тому при Львівському медуніверситеті. 1991 року серед 44 держав він став переможцем фестивалю в Європі «Золоте кольє». Ансамбль здійснив гастролі у двадцяти державах світу. Засновник ансамблю, його незмінний керівник, народний артист України Зенон Колобич зауважив Радіо Свобода, що за кордоном «на біс» львів’ян глядачі викликають по кілька разів.

«Культура і фольклор – це відтворення нашої мови і немає прекраснішого, коли це виливається в успіх, коли це по-справжньому оцінюється. У нас в Україні дуже високий рівень виконавський, на відміну від Європи, а ось вже на костюми грошей не вистачає. Якщо ми не будемо виховувати в молоді патріотизм, який виявляється через культуру, то втратимо все», – каже керівник.

У 80-х стати учасником ансамблю вважалося дуже престижно. Тим часом сьогодні Зенону Колобичу доводиться переконувати молодь прийти у колектив. Дехто зголошується лише після перегляду відео. Згодом молоді люди зізнаються, що й гадки не мали про народний танець і його красу.
«Фольклорний Оскар» – визнання і престиж

«Горицвіт» частіше запрошують на гастролі за кордон, ніж в українські міста. Нині у репертуарі колективу 25 танців і ансамбль налічує 80 осіб, серед них студенти, лікарі, школярі. Солістка Ольга Вознюк п’ять років знаходить час на навчання і репетиції, що відбуваються чотири рази у тиждень. І вже не уявляє своє життя без танців, у кожен рух якого намагається внести життя.

«Ти просто запалюєшся бажанням вивчити танець. Дуже люблю український фольклор і мені подобається краса українського танцю, який базуються на класичному екзорсисі, з такою красою танцю. В ансамблі знаходиш друзів, репетиції, виступи дисциплінують, а ще є чимало поїздок», – розповіла учасниця колективу.

«Фольклорний Оскар» – визнання для колективу і водночас престиж держави у світі. Хоча на державному рівні аматорським народним колективам уваги приділяють обмаль. Художній керівник ансамблю Зенон Колобич, який входить у раду Міжнародної фольклорної асоціації, апелює сьогодні до місцевої влади, щоб наступного року у Львові провести урочисту церемонію нагородження «Оскаром Фольклору». А для цього має бути фінансова підтримка міжнародного заходу.

comments powered by HyperComments