Сьогодні у Києві відбудеться найбільший концерт проекту «Івасюк»

Юлія Миколишин  |  П'ятниця, 24 травня 2013, 00:31
До дня пам'яті композитора у Львові було ініційовано проект «Івасюк». У його межах в українських містах пройдуть концерти українських виконавців, найбільший з них уже 24 травня відбудеться у столиці. Вчора виповнилась чергова річниця з дня поховання легендарного композитора Володимира Івасюка (1949 - 1979 рр.).
Сьогодні у Києві  відбудеться найбільший концерт проекту «Івасюк»

Його ім'я знайоме, напевне, кожному українцеві, адже своє ім’я він увіковічнив у піснях, які співають уже десятиліттями. Це «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори». Щоб стати улюбленцем мільйонів Бог відпустив йому лише 30 років… 18 травня 1979-го тіло Івасюка знайшли поблизу Львова у Брюховицькому лісі. За офіційною версією він покінчив життя самогубством, але і тоді, і зараз люди, які добре знали композитора переконані – йдеться про вбивство і шляхи ведуть до КДБ. Сьогодні з квітами і піснями вони прийшли до пам’ятника композитору.

Під гітару і акомпанемент пальців рук. Зранку біля пам’ятника Володимира Івасюка львів’яни співають його «Я піду в далекі гори». Принести квіти композиторові прийшли не тільки рідні та знайомі, але й звичайні львів’яни. Багато з них зупиняються щоб і собі послухати улюблену мелодію. Рівно 34 роки тому Володимира Івасюка поховали на Личаківському кладовищі. Тоді, пригадують очевидці, провести в останню дорогу народного улюбленця прийшли десятки тисяч людей. І це попри те, що влада до останнього приховувала смерть композитора, а некролог з’явився лише в одній газеті.

Володимир Івасюк пішов з дому 24 квітня. Рідним сказав, що - на заняття у консерваторію і буде через годину. Більше так і не повернеться. 26 квітня не дочекавшись сина батьки подали заяву у міліцію, але шукати композитора там не поспішали. Його знайшли тільки 18 травня повішеним у Брюховицькому лісі. Тіло, пригадують очевидці, не мало ознак розкладання, а слід від петлі був свіжим. Де перебував увесь цей час Івасюк досі не відомо. Але відомо одне – він давно перебував на олівці у влади. Не дивно – його платівки виходили навіть за кордоном, а армія шанувальників налічувала мільйони. У той час композитор відрізнявся чіткою національною позицією. Скажімо відмовлявся писати музику на російські тексти. Його талант не могли пробачити навіть мертвому. На могилу роками не дозволяли поставити пам’ятник, а саме місце поховання хтось постійно підпалював. Пройшли десятиліття, але Івасюка так і не забули.

«Я дуже дякую львів’янам, я дуже дякую учасникам і організаторам проекту «Івасюк», що в такий трагічний день для родини вони провели знову таку красиву акцію = покладання квітів до пам’ятника Володимиру Івасюку у Львов», - зазначила сестра відомого композитора Галина Івасюк.

comments powered by HyperComments