День пам’яті Бориса Возницького

Юлія Миколишин  |  Четвер, 23 травня 2013, 22:34
Сьогодні виповнилась річниця трагічної загибелі Героя України та багатолітнього директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького. 23 травня 2012-го він загинув у ДТП в селі Печенія Золочівського району. За версією правоохоронців, аварія сталася через зупинку серця. Бориса Возницького називали ангелом-охоронцем українських замків, він відкрив світові Пінзеля і більш ніж пів століття рятував від знищення культурні пам’ятки України, формуючи з них цілі колекції.
День пам’яті Бориса Возницького

Про Бориса Возницького говорять, що він мав інстинктивне чуття на раритети, бо знаходив їх в найнесподіваніших місцях і ніколи не помилявся із своїм вибором. В умовах браку фінансування історичної спадщини дивом зумів врятувати замки в Олеську, Золочеві, Жовкві, Підгірцях. Не випадково саме за Возницького Львівська картинна галерея розрослася до одного з найбільших музеїв України. Її експонати оцінюють в мільярди євро і прирівнюють до золотовалютних резервів України. Причому, деякі раритети не мають аналогів у світі. Скажімо, як це є зі скульптурами Пінзеля, які Возницький буквально врятував з-під сокири.

За свої заслуги директор Львівської національної галереї мистецтв отримав звання Героя України. Був не стільки офіційним Героєм, як народним, справи, започатковані ним, продовжують жити і понині.

comments powered by HyperComments