У Харкові визначили, яка толерантність правильна: нагородження учасників конкурсу

Дарія Гриценко  |  Субота, 15 червня 2013, 19:37
11 червня у приміщенні книгарні «Books» (Харків, вул. Сумська, 51) відбулось нагородження учасників конкурсу «Правильна толерантність». Оголошений у грудні конкурс письмових робіт зацікавив двадцять учасників, більшість з яких — молоді люди. Проект “Правильна толерантність” проводився у рамках програми «Майстерня громадської активності» за підтримки Колегіуму ім. Теодора Гойсса, Фонду ім. Роберта Боша та «Української мережі освіти дорослих і розвитку інновацій».
У Харкові  визначили, яка  толерантність правильна: нагородження учасників конкурсу

Чим саме тема толерантності звернула на себе увагу? Яке має бути правильне розуміння цього поняття? Як оточуючий світ сприяє появі цих питань і пошуку відповідей на них? Про все це можна дізнатись із робіт конкурсантів на  цій сторінці .

На другому поверсі книгарні зібралось чимало людей. Разом з учасниками прийшли для підтримки їхні друзі. Як сказала член експертної комісії, кандидат політичних наук, доцент кафедри політології  ХНУ імені В.Н. Каразіна Юлія Біденко, обрати переможців серед конкурсантів було неймовірно важко. Адже роботи сильно відрізнялись не лише за стилем, але й за змістом. У них присутні і авторські роздуми, і художнє бачення, і науковий підхід. Але загальний настрій учасників, таких різних і конкуруючих між собою, справив враження – ці люди розуміють, що кажуть і толерантне ставлення для них є цінністю.
З самого початку були представлені і члени експертної комісії: Іван Карпенко, декан філософського факультету ХНУ ім. В.Н. Каразіна, Володимир Калашник, професор кафедри української мови того ж університету та ін.

Перед нагородженням члени журі та запрошені експерти виступили зі своїм баченням проблем толерантності. А нагородження до завершення процедури було пронизане інтригою – дружньо вирішили оголошувати імена учасників з кінця. Конкурсні роботи подавались з багатьох міст і областей України: були Луганськ і Закарпаття, Суми і Миколаїв, і Київ, тому не всі учасники змогли приїхати.

Учасники зустрічі в харківській книгарні "Books"

Дуже допомогли в організації заходу і надали спонсорську підтримку Олександр Тягло, доктор філософських наук, професор, начальник кафедри філософії та політології Харківського національного університету внутрішніх справ, Віктор Хаустов пастор Харківської парафії «Всіх Святих» Української лютеранської церкви та Анатолій Стожук, голова Харківської обласної організації Національної спілки письменників України. Всі учасники отримали в нагороду книжки. Приз був для кожного різний в залежності від зайнятого місця та змісту роботи. При цьому присутні експерти коментували кожну роботу, а про деякі навіть розгорнулася справжня дискусія.

Виступає пастор Віктор Хаустов

Після нагородження виступили кандидат історичних наук, доцент Геннадій Згурський, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України Олег Конотопцев та керівник молодіжного руху “Україніка” Іван Сорбат.

Іван Сорбат

Заключне слово на заході промовив професор Олександр Тягло, він подякував учасникам конкурсу та організаторам, книгарні, та запропонував не зупинятися у роботі по темі толерантності, обіцяв і надалі свою підтримку.

Варто зазначити, що завдяки старанням організаторів, а саме Ігоря Алексєєва – керівника проекту «Правильна толерантність», Олексія Корнєва - голови Харківської обласної молодіжної громадської організації «Надія Нації» і Ніни Баласанян — засновника та голови громадського об’єднання  «Україніка», зустріч пройшла на високому рівні.

Хочеться завершити простими словами однієї з робіт конкурсантки Валерії Саєнко, які процитувала Ніна Баласанян: «Я обираю життя, зіткане з міліметрів думок, об’єднаних лиш однією ідеєю, зробити світ краще».



 

comments powered by HyperComments