Нова столична виставка: Європейська графіка 18 століття з колекції Харківського художнього музею

Понеділок, 15 липня 2013, 12:52
Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, Харківський художній музей та Польський Інститут в Києві презентують виставку «Даніель Ходовєцький. Офорти з колекції Харківського художнього музею», що триватиме по 22 вересня 2013 р.
Нова столична виставка: Європейська графіка 18 століття з колекції Харківського художнього музею

Вперше в українській столиці за підтримки Польського Інституту в Києві буде представлено твори видатного європейського графіка, поляка за походженням, яскравого діяча німецького Просвітництва та директора Берлінської Академії мистецтв Даніеля Ніколауса Ходовєцького (1726-1801 рр.). Унікальне для України зібрання творів Ходовєцького належить Харківському художньому музею.

На виставці представлено 257 офортів Даніеля Ходовєцького, позначених виразною, тонкою особистою манерою та чудовим гумором. Ці мініатюрні шедеври – переважно ілюстрації до книг – створювалися для кола німецьких інтелектуалів доби Просвітництва другої половини 18 століття. Ці твори є дзеркалом смаків, ідей та суджень Великої Епохи, яку неможливо уявити без сарказму Вольтерівського «Кандида», високих моральних почуттів «Нової Елоїзи» Ж.-Ж. Руссо, іскрометного гумору «Весілля Фігаро» П.-О. Бомарше, пригод крутійського роману «Історія Жиля Блаза» А. Лесажа. Справжніми шедеврами мистецтва гравюри фахівці визнають ілюстрації художника до «Страждань юного Вертера» Й. В. Гете.

Даніель Ходовєцький. Картина  Адольфа Менцеля, 1859 р. 

//en.wikipedia.org

Популярні у 18 столітті серії моралізаторських композицій про переваги розумного і праведного життя Даніель Ходовєцький подає легко і весело, з мінімальною кількістю подробиць, утім дуже красномовно.

Даніель Ходовєцький,  "Роботи Темряви. Сатіра на нелегальне видання книжок" , 1781 р.

//www.malarze.com

Найбільше щастя людини Ходовєцький вбачав у гармонійному і впорядкованому родинному житті. На відомому аркуші «Кабінет художника» він показав власну родину, а також себе самого за роботою – за столом перед офортною дошкою з гравірувальною голкою у руці. З цього, єдиного на виставці автопортрета митця,  Даніель Ходовєцький уважно і з любов’ю дивиться з-над окулярів на своїх дітей і дружину, а також і на нас, глядачів.

Адреса музею: Київ, вул. Терещенківська, 15

Довідки за телефоном: (044) 235 02 06

Вартість: За ціною вхідного квитка до музею

Сайт: http://www.khanenkomuseum.kiev.ua

comments powered by HyperComments