Галина Опришко: «Любити – бути рівним Богу...». Чергове засідання клубу «Апостроф»

Ганна Коваленко  |  Четвер, 18 липня 2013, 16:16
16 липня у харківській книгарні «Є» відбулася чергова зустріч клубу «Апостроф», героїнею якої стала поетеса і публіцист з Конотопа Галина Опришко. Гостя з Сумщини показала себе і як завзятий полеміст, коли бесіда звернула на суспільно актуальні теми, як-от становище української мови й рівень сучасної поп-культури в Україні. – Я не погоджуюся з публіцистами, які закликають штучно підтримувати українське, – зокрема сказала пані Галина. – Я за здорову конкуренцію. Наш культурний продукт може і мусить виживати самотужки, без милиць і пільг.
Галина Опришко: «Любити – бути рівним Богу...». Чергове засідання клубу «Апостроф»

Пані Галина має дві спеціальності: за першою, обраною не з власної волі, а на повеління батьків, вона – вчитель фізики. Та покликання вабило до гуманітарної сфери, до літератури, – й уже в тридцятирічному віці, будучи матір’ю двох дітей, пані Галина наважується вчитись наново. Здобувши новий диплом і право вчити дітей української мови та літератури, вона більше не зраджує себе і віддає улюбленій справі понад двадцять років життя. «Я вчила дітей – і водночас училася в них», – із гордістю каже пані Галина.

Вірші Галини Опришко неодноразово друкувалися у знаному харківському літературному часописі «Березіль». У 2007 році в редакційних засіках ці вірші знайшла харківська поетка і журналістка, на той час 24-річна Люцина Хворост. Редакція «Березоля» допомогла Галині Опришко видати поетичну збірку «Тобі»  (2007 р.), підписану псевдонімом Галина Марківська.
– «Тобі» – це збірка любовної лірики, це історія одного кохання – кохання щирого й безхитрісного у своїй наготі, – каже Люцина Хворост. – Чи жіноча це поезія? За свіжістю почуття – навіть не жіноча... дівчача! І водночас – це поезія зріла і пристрасна. У багатьох текстах авторка постає як вправний метафорик, справжній художник слова. Але навіть у тих її віршах, де нема вишуканих метафор, є характер і чесність. А цього не можна не шанувати.
Цього вівторка вірші пані Галини в авторському читанні кілька разів зривали оплески харків’ян. Багатьом запам’ятався лаконічний віршований епіграф до книжки «Тобі»:

Любити –
бути рівним Богу:
творити
цілий світ з нічого...

Після Галини Опришко свої вірші читали й харків’яни – завсідники клубу «Апостроф». Найяскравішими були виступи Лариси Вировець і Олександра Бобошка. А музичні паузи вечора заповнював бард Микола Воловик зі своєю незмінною гітарою.
Насамкінець гостя зробила господарям несподіваний подарунок: роздала усім присутнім по примірнику книжки «Тобі». Автограф-сесія завершила вечір.

comments powered by HyperComments