На могилі Ігоря Білозіра освятили «містичний» пам’ятник у вигляді білого ангела

Валерій Шмаков  |  Вівторок, 20 серпня 2013, 16:36
19 серпня у музеї-заповіднику “Личаківський цвинтар” відкрили та освятили пам’ятник на могилі композитора Ігоря Білозіра. Пам’ятник у вигляді скульптури білого ангела виготовлений з італійського мармуру. Попри сильну спеку вшанувати пам’ять митця прийшли родичі, друзі, представники міської та обласної влади та понад півтисячі львів'ян.
На могилі Ігоря Білозіра освятили «містичний» пам’ятник у вигляді білого ангела

«Через 13 років шана і любов народу до пісень Ігоря Білозіра не зменшується, а, навпаки, зростає із кожним роком. І сьогодні це та частина української культури, якою ми пишаємося, яку знає весь світ», – наголосила заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Романів.

У своїй промові колишня дружина композитора, заслужена артистка України Оксана Білозір ледве стримувала сльози і зазначила, що Ігор Білозір пройшовши свою жертовну, страдницьку, коротку життєву дорогу залишив свою душу у піснях, які будуть передаватися наступним поколінням.

«Його життя обірвалося на найвищій струні, яка бриніла любов’ю до України, до мами, батька, родини, сім’ї і української християнської місії», - вважає Оксана Білозір.

Оксана Білозір

З її слів, родина Ігоря Білозора дуже хотіла б, щоб в пам’яті українства він залишився як ангел охоронець української душі, українського серця і української пісні.

«Все що було пов’язано з Ігорем було містичне. Я пам’ятаю ті часи, коли Ігор сідав за інструмент та починав грати. І ринули такі теплі, красиві і зворушливі мелодії, які в той час не було такої техніки щоб записати. Я точно знала, що в ту мить його серце торкало те крило ангела, який давав йому силу творити і видавати в світ світло любов і тепло», - каже Оксана Білозір.

Відтак, пам’ятник композитору викарбували у формі ангела, який читає ноти. Автори пам’ятника - скульптори Андрій та Володимир Сухорські, архітектор – Костянтин Малярчук.

Як зауважила Оксана Білозір, з містикою пов'язаний і щойно встановлений пам’ятник. «Цей пам’ятник є містичний, тому що навіть руками скульпторів рухала невидима сила. Якщо ви глянете під крило то побачите профіль Ігоря. Вам може здатися, що це незавершена робота майстрів. Але якщо ви підійдете ближче то побачите, що він сам особисто проявився у цьому пам’ятнику», - каже Оксана Білозір.

За її словами, ноти, які викарбувані на пам’ятнику – є однією із пісень, яка є квінтесенцією Ігорової суті. Це перші слова пісні на вірш Богдана Стельмаха «Джерело» - «Десь там цвіте цілюще джерело, невтомне серце батьківського краю».

Андрій Білозір

Син композитора Андрій Білозір, каже, що талант, завдяки якому батько написав такі прекрасні пісні подарував йому Бог.

«Я дуже радий що сьогодні прийшло так багато людей. Це говорить про те, що музика мого батька жива і буде жити. Батькові друзі і побратими робили свій внесок для того щоб ця музика жила. Нам завжди потрібна ваша допомога щоб цю музику для себе відкривали нові покоління», - зазначив Андрій Білозір.


comments powered by HyperComments