Де можуть зустрітися Довженко та Жадан?! 14 вересня – День українського кіно

Ольга Телипська  |  П'ятниця, 13 вересня 2013, 00:17
Вересень подарує усім любителям українського кінематографу щасливі миті. Наряду із сучасними картинами, харків’яни матимуть змогу переглянути дебютні та короткометражні роботи класиків українського кінематографа.
Де можуть зустрітися Довженко та Жадан?!  14 вересня – День українського кіно

Унікальність проекту  «Великі короткі метри» полягає в тому, що будучи свого часу не просто недооціненими, а взагалі не визнаними, і пролежавши на запилених полицях в забутті, вони були і залишаються тими культурними явищами, що назавжди змінили як мистецький ландшафт України, так і персональні історії режисерів.

Цими днями, кінотеатр «Боммер» презентує першу підбірку «Великих  коротких метрів.1925-1973 рр.», яка представить фільми режисерів-шістдесятників, що стали передвісниками розвою феномену українського поетичного кіно.

Харків’яни матимуть змогу насолодитися майстерністю Олександра Довженка, Олександра та Кіри Муратових, Леоніда Бикова, Бориса Івченка, Миколи Мащенка, Романа Балаяна, Володимира Бортко та інших.

Прекрасна можливість переглянути на широкому екрані фільм «Київські фрески» (1966) славнозвісного Сергія Параджанова, перші кінематографічні спроби режисера Володимира Бортко стрічка «Роль» (1972) (–  В.Бортко відомий нам за картинами «Собаче серце», «Майстер та Маргарита»).

Участь сучасних режисерів у Днях українського кіно теж потішить поціновувачів кінематографа.

Перш-за-все приємним є той факт, що будуть представлені фільми харківських митців. Найочікуванішою, мабуть, є  екранізація повісті Сергія Жадана «Депеш Мод» від режисера початківця Михайла Лук'яненка.

Стрічка нашого земляка Михайла Озерова «Вгору-вниз» подарує рідкісну можливість побачити молодих харківських акторів на екрані. До слова, зауважимо,  Михайло Озеров є також і талановитим актором, він служить у театрі ляльок ім. Афанасьєва, також виступав режисером відео кліпів Сергія Бабкіна, Микити Калініна та ін.

Творчість знаного у Європі харків’янина Руслана Нікуліна буде представлено стрічкою «Человечкін».

Також, в рамках Днів українського кіно буде представлено фільм одного з кращих сучасних українських режисерів  Ігоря Подольчака - «Delirium».

Нагадаю, 14 вересня – День українського кіно.

comments powered by HyperComments