Калігарі скаже Леніну: «Ґуд бай»! Німецьке кіно в Харкові

Ольга Телипська  |  Неділя, 15 вересня 2013, 09:12
«Тижні Німеччини» продовжують тішити харків'ян мистецькими розминками. 24 вересня в концертному залі філармонії демонструватимуть класику німого кіно – фільм «Кабінет доктора Калігарі». Щоб створити атмосферу кіносеансів 20-х років організатори вирішили запросити двох відомих харків'ян – кінознавця Володимира Миславського, який задаватиме тон вечора, та композитора і піаніста Володимира Соляникова.
Калігарі скаже Леніну: «Ґуд бай»! Німецьке кіно в Харкові

«Кабінет доктора Калігарі» – знаменитий німий фільм, що поклав початок німецькому кіноекспресіонізму. Перша в історії кіно стрічка, що передає на екрані змінені стани людської свідомості. Прем’єра  картини відбулася в Берліні 26 лютого 1920 року і досі користується грандіозним успіхом у всьому світі.

Існують цікаві факти щодо фільму. Приміром: «Кабінет доктора Калігарі» вважається першим повноцінним фільмом жахів; унікальне художнє оформлення фільму і використання в ньому декорацій створили художники-експресіоністи з угрупування «Буря» – Герман Варм, Вальтер Реріг і Вальтер Райман, які висунули новаторську ідею, що фільми повинні виглядати як «ожилі малюнки».

«Тижні Німеччини» не обмежаться великим німим, але й представлять сучасні стрічки – «Ґуд бай, Ленін!» та «Життя інших». Ці картини розкривають болісні теми в історії німецького народу.

Картина «Ґуд бай, Ленін!» – німецький трагікомедійний фільм, режисера Вольфганга Беккера. Трагікомедія про сімейні стосунки на тлі бурхливих змін у Німеччині після возз’єднання. Фільм став кращим німецьким та європейський фільмом 2003 року (Європейська кіноакадемія), премії «Блакитний ангел» Берлінале, «Боділ», «Гойя», «Сезар» та багато інших.

//streub.at.ua

Стрічка «Життя інших» розповідає про тотальний контроль над культурним життям Східного Берліна агентами Міністерства державної безпеки комуністичної Німеччини (Штазі). Події відбуваються у листопаді 1984 року. За п’ять років до свого повалення східнонімецький уряд забезпечує свої домагання на владу нещадною системою контролю і розшуку. Картина стала володарем премії «Оскар» 2007 року в номінації «Кращий фільм іноземною мовою».

Нагадаю, що «Тижні Німеччини» в Харкові відбуваються за підтримки Генерального консульства Німеччини в Донецьку, Почесного консула Німеччини в Харкові, Харківської обласної державної адміністрації, Харківської міської ради та представників німецьких організацій у Харкові.

comments powered by HyperComments