«Харківські асамблеї» цього року надихатиме «Рудий священик»

Ольга Телипська  |  П'ятниця, 27 вересня 2013, 19:33
«Prete rosso» («Рудий священик») – саме таке прізвисько отримав Антоніо Вівальді у мемуарах Карло Гольдоні. І дійсно, він був і рудим («Рудий» - було прізвисько і його батька), і священиком водночас. Антоніо Вівальді цього року ювіляр – виконується 335 років від дня його народження. Саме ця подія і надихнула творців ХХ ювілейного Міжнародного музичного фестивалю «Харківські асамблеї» розпочати свою роботу під назвою: «Антоніо Вівальді в аурі музичних ювілеїв року».
«Харківські асамблеї» цього року надихатиме «Рудий священик»

26 вересня  усі шанувальники класичної музики мали змогу насолодитися і музикою Вівальді, Шумана та Вагнера, співом американки, володарки розкішного сопрано Ребекки Мартін і все це під пильною орудою відомого німецького диригента Буркхарда Ремпе. Останній, до речі, є постійним гостем фестивалю.

Направду, чудова музика зачарувала усіх присутніх і вселила віру в те, що і цьогорічний фестиваль триматиме високу мистецьку планку. Нагадаю, що девізом «Харківських асамблей» з 2004 року стало гасло: «Опір злу мистецтвом».

Історія фестивалю розпочалась у  важкі 90-ті, коли довкола панувала розруха:  як  у суспільстві, так і в головах наших громадян. Той час, коли єдиною насущною думкою українців було питання: «як вижити в даних реаліях?», музиканти, які на жаль часто звикли працювати задарма, вирішили взяти ініціативу в свої руки і зберегти духовні цінності. Минуло 22 роки і ми з радістю можемо констатувати, що світле зерно перемагає сутінки сірих буднів, адже вишукана музика, створена кілька століть тому, збирає довкола велику кількість шанувальників у залі, а сам фестиваль стає важливою подією мистецького життя Харкова.    

Музична дощова осінь 2013 року у Харкові цілковито охоплена аурою ювілеїв. Крім згадуваного 335-річного ювілею італійського генія Антоніо Вівальді, ми матимемо змогу відсвяткувати, звісно в музичному звучанні, 200-річні роковини Джузеппе Верді та Ріхарда Вагнера, 180-річчя Йоганнеса Брамса, 175-річчя Жоржа Бізе, 140-річчя Сергія Рахманінова.

Отож, два тижні фестивалю лунатиме вишукана класична музика, а ми, насолоджуючись кожним її звуком цілковито віддамося у її мистецькі тенета. Тим паче, цьогорічна програма як завше обіцяє бути насиченою: разом з українськими музикантами виступлять артисти з США, Іспанії, Німеччини, Франції,  Швейцарії та Росії.

Довідка

Міжнародний музичний фестиваль «Харківські асамблеї» засновано в 1991році і проходять під патронатом Міністерства культури України. За цей час тут відбулися фестивалі творчості Моцарта, Шуберта, Шумана, Баха, Бетховена, Чайковського, Лисенка та інших композиторів.

comments powered by HyperComments